Søg
  • Marie Nielsen

Valget

Valget af Sarah Engell handler om et af tidens store temaer: flygtninge og hvad vil skal gøre med dem. Midt i det hele står Xenia og drømmer om at blive politiker – og derved gøre en forskel. Og hun er da godt på vej: fylder 18 lige rundt om hjørnet og har formandsposten i Etisk Ungdom, der er Etisk Partis ungdomsparti. Men da en uledsaget flygtningepige, Lilas, er alene, står Xenia i sit livs dilemma. For skal hun hjælpe pige eller følge sin drøm? Og er hun parat til at stå på mål for sine politiske holdninger?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg elsker Sarah Engell og sluger hendes bøger råt hver eneste gang. Samtidig ser jeg ligesom største delen af Danmarks befolkning på flygtningekrisen med nervøsitet. Ligesom Xenia hagede billedet af drengen på stranden sig fast i min hukommelse. Derfor var det også med en vis tøven, at jeg begyndte Valget. Hvordan ville Engell gribe sagen an? Men der var ingen grund til at være nervøs: historien var i trygge hænder hos en af Danmarks stærkeste ungdomsforfattere.

Xenia var en fed hovedperson. Meget menneskelig og selvom man til tider syntes, at hun stod lidt for fast på sine holdninger, hjalp det historien med at opbygge den helt rigtige stemning. Samtidig sad jeg flere gange med en mistanke om, at hun handlede, som hun gjorde, for at please hendes forældre (de arbejder for Læger Uden Grænser). Det var en lækker ting at få med og jeg tror, at mange unge vil kunne genkende følelsen af, at man skal gøre sine forældre stolte. Jeg var vild med dynamikken mellem Xenia og hendes veninder. Især Eva havde jeg det lidt blandet med. For ingen tvivl om, at hun skulle have snakket med Xenia noget før, men samtidig kunne man også godt følge hende. Og spændingen mellem Xenia og Alexander var også en lækker detalje, for man fik aldrig noget at vide.

Som i de fleste af Engells bøger, har hovedpersonen et eller andet specielt, de går op i eller som fylder meget i deres liv. I Hjertet er 1 organ var det burlesque og tal, der fyldte meget. I Forbandede Mødom var det, at hun skulle miste sin mødom – koste hvad det ville. I Hvis Bare var det tanke om, at hvis bare det havde gået anderledes, så kunne der være sket det og det. Og Valget er da heller ikke nogen undtagelse. For Xenia var det politik og kampsport, som fyldte meget. Det er jo en lækker detalje at have med og gør, at alle hendes bøger har lidt deres eget, men stadig er velkendt for læserne. Bogens opbygning var vildt godt lavet. Først læste man et kapitel fra Xenias synsvinkel og bagefter et fra Lilas, som nærmest var eventyr i begyndelsen. Hun snakkede med Sindbad Søfareren, ledte efter stjernebilleder og fokuserede meget på ord. Det var en af de ting, som jeg holdt mest af ved bogen: at man fik lov til at hører det fra flygtningens synsvinkel.

Alt i alt er det en utrolig velskrevet bog, som jeg slugte på en uge. Og den eneste grund til at det tog så lang tid var, at jeg skulle lave lektier og afleveringer imellem. Den får 4.5 stjerner herfra, så de samme kan danne en lidt haltende udgave af Cassiopeia.

#Krig #MustRead #Kultur #Familie #Konflikt #Politik #Flygtninge