Søg
  • Marie Nielsen

The Hate U Give

The Hate U Give af Angie Thomas (dansk udgivelse på vej!) handler om Starr, der bevæger sig mellem to verdener: ghettoen, hvor hun bor, og den fancy forstadsskole, hun går på. Den svære balancegang mellem de to verdener bliver endnu sværere, da Starr bliver vidne mordet på sin barndomsven, Khalil. Han skydes af en hvid betjent. Der er bare et problem: Khalil var ubevæbnet. Inden Starr får set sig om er Khalils død en national overskrift. Nogle kalder ham ”thug”, måske endda en narkohandler og en gangbanger (red. bandemedlem). Hvad alle gerne vil vide er: hvad skete der i virkeligheden den aften? Og den eneste person i live, der kan svare, er Starr. Sandheden kan ikke kun ændre opfattelsen af Starrs nabolag. Det kan også sættes hendes liv på spil.

Normalt når der er en masse hype omkring en bog, er jeg nervøs for, at den ikke lever op de forventninger jeg har til den. Så selvfølgelig var det med en tøvende, at jeg startede denne bog. Men jeg er glad for at sige, at jeg elskede den! Hele universet, karaktererne og dilemmaer var godt skrevet, og jeg følte mig selv suget ind i bogen, hver gang jeg åbnede den. Jeg elskede, at Thomas brugte slang til at fremhæve forskellen mellem forstaden og ghettoen. Det var et frisk pust og gjorde, at dialogen bare blev drevet frem. Det gjorde, at den virkelig skilte sig ud fra mange af de andre YA bøger, jeg har læst. Og alt det med Tupac gav også historien et tvist.

Det der oprindeligt gjorde man interesserede i bogen, var politibrutaliteten. Bogen har tydeligvis tage inspiration fra de mange skyderier, hvor en sort civilperson er blevet skudt af en hvid betjent i USA. Det samme gælder kriminaliteten, som især handler om bander, der sælger stoffer. Meget af det, er noget, som Angie Thomas selv har oplevet i sin barndom. Da hun var 6 år, blev hun fanget mellem to pushere, som besluttede sig for at genskabe det vildevesten. Dette er kun med til at give bogen endnu større værdi og et stærkere budskab.

Så for at samle op på det hele: En vidunderlig bog, som alle burde læse en gang (hvis ikke flere) i deres liv, og en meget ivrig bogorm, der ønsker mere fra Angie Thomas. 5 højtråbende stjerner herfra!

Følgende er en spoiler, som jeg bare skal have med!

Hvad der gjorde, at denne bog var perfekt (og jeg mener perfekt), var, at den var hjerteskærende hård. Det at betjenten ikke bliver dømt var et virkelig godt, selvom man følte Starrs og hele nabolagets håbløshed. Det var fantastisk, at bogen ikke fik en eventyr slutning, hvor de gode vinder og de onde taber. Den gav til gengæld en lysten til at kæmpe videre, så det ikke vil ske igen.

#Forskelle #Kærlighed #Tab #Viljestyrke