Søg
  • Marie Nielsen

Tag gaden tilbage

Tag gaden tilbage af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen handler om Polly, der kommer fra Hirtshals, men som ikke føler, at hun helt passer ind. Ved et tilfælde bliver hun optaget i den populære klike af 1.G piger på Hjørringgymnasium. Endelig føler Polly, at hun har fundet nogle ligesindede, som ikke har noget imod, at hun selv syr sit tøj og som også vil noget mere end bare at blive boende i Nordjylland. Sammen med sine nye veninder fester hun i Aalborgs gader og bliver en del af det liv, som hun et eller andet sted har længtes efter. Problemet er, at livet med kliken har nogle helt andre regler end Polly er vant til og da hun træder ved siden af, koster det hende dyrt. Og hvad gør hun så, når hun står alene tilbage og ikke ved, hvem hun kan bede om hjælp?

Det her er ubestridt en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Polly er en stærk hovedperson, som afspejler den forvirring og higen efter at passe ind, som nutidens ungdom føler. Jeg er vild med, at hun ikke lægger sig fladt ned og giver op, men samtidig heller ikke finder det let at stå op for sig selv. Det gør hende så meget mere menneskelig og jeg føler, at jeg kan spejle mig i hende. Hun kæmper for at finde sin hylde og det er ikke nemt, når man kommer fra Udkantsdanmark. Samtidig har hun også sit eget lille ungdomsoprør med sin far og farmor.


OBS! Det næste er ikke helt spoiler frit!


Samtidig tager Engell og Jensen et meget vigtigt emne op i deres roman: kønsforskel når det kommer til scoringer. Hvis en fyr scorer flere piger på en aften, så er han dagens mand i skysovs. Hvis en pige gør det samme, er hun derimod en billig luder. Og hvorfor så lige det? Det giver jo absolut ingen mening i disse tider, hvor vi råber op om ligestilling i tide og utide! Polly bliver hængt ud og ekskluderet til en grad, hvor hun ikke længere kan komme igennem en skoledag.  Det er på ingen måde i orden og det render mig koldt ned af ryggen, når jeg tænker på, at det sker i virkeligheden.


Det her er et af 2019’s must-reads – og det gælder både unge og voksne! Det er 4.5 stjerner herfra og jeg håber virkelig, at den kan være med til at tage vores slut-shaming kultur op til debat.


#MustRead #Familie #Drømme #Oprør #Venskab #Problemer #Kærlighed