Søg
  • Liv Tange

Som stjerner på himlen

"Som stjerner på himlen" af Jennifer Niven handler om kærlighed, håb, venskab, tab og død. Violet og Finch mødes første gang i toppen af skolens klokketårn. Finch med et ønske om at mærke at han er i live, og Violet med et ønske om at tage springet. Violet har mistet sin elskede søster Eleanor i en bilulykke, og kan ikke længere se nogen mening med livet. Finch overtaler hende til at komme ned fra tårnet, og jungletrommerne går hurtigt på skolen. Men historien bliver vendt: pludselig er det Violet der har reddet Finch fra at springe. Hun bliver hyldet som helt af sine klassekammerater, og får Fich til at love, at han ikke vil fortælle sandheden om hvad der virkelig skete i klokketårnet.


Finch kan ikke slippe tanken om Violet, så han sørger for, at de kommer i gruppe sammen i et geografiprojekt. De skal ud og opleve deres stat, Indiana. Projektet bliver starten på en livsændrende udforskning, der bringer Violet og Finch tættere sammen. Finch får Violet til at blomstre og leve, men bag ved det charmerende, opmærksomme og glade ydre gemmer sig en dyb depression. Violet forsøger at holde ham på den positive side af livet, men Finch forsvinder længere og længere ned i mørket. Vil det lykkes Violet at redde Finch fra hans egne dæmoner?

Jeg elskede hver eneste side i den her bog. Den behandler vigtige, tabubelagte emner som maniodepression, død og savn uden at blive ulideligt dyb og voksen. Vi følger Violet og Finch’s venskab og kærlighed, der fører dem rundt i staten Indiana. Begge karakterer er super velskrevne og gennemarbejdede. Man forstår Finch’s humørsvingninger, Violets rodløshed efter ulykken, og deres fælles interesse for døden. Bogen er delt sådan op at man får både Violet’s og Finch’s synsvinkel, hvilket giver et virkelig godt helhedsbillede af fortællingen.


Finch’s nedsmeltning bliver beskrevet råt og ærligt, og Niven pakker bestemt ikke noget ind i vat her, så man skal forberede sig på en følelsesmæssig rutsjebanetur inden man giver sig i kast med denne bog. Man kommer helt ind under huden på Violet og Finch, og deres historie sad i mig virkelig længe efter jeg havde læst sidste side. Faktisk havnede jeg i lidt af en ”reading slump” da jeg havde læst bogen. Der var bare ikke nogen bøger der kunne det samme som ”Som stjerner på himlen”. Men det er vel netop det gode bøger skal kunne: komme under huden på os og efterlade os ødelagte men berigede med et nyt syn på livet. Det var i hvert fald dét ”Som stjerner på himlen” gjorde for mig, og for det får den 5 ud af 5 stjerne herfra, og en kraftig anbefaling om at løbe ned til det nærmeste bibliotek og låne ”Som stjerner på himlen” af Jennifer Niven.


“Må dit øje drage mod solen, mod vinden din sjæl … Du er alle farver i ét, ved maksimal lysstyrke.” -Finch


#kærlighed #død #venskab #savn #håb