Søg
  • Liv Tange

Smukke dreng

*Anmeldereksemplar*

Smukke dreng af Charlotte Fischer handler om den 17-årige November Høgh Haxhausen, også kaldet Nor, der bor med sin far og hans kæreste i Whiskybæltet, nærmere betegnet 2930 Klampenborg. Hans største drøm er at blive fodboldstjerne. Nor blev født i Afrika, og er, hvis pigerne skal bedømme, per definition lækker. Hans far er rig, så Nor kan få alt hvad han ønsker sig. Han bor i poolhuset til sin fars store hus med privat strand, går på den fine privatskole Agathe Kilde og mangler ikke noget materialistisk.


Hvad den 17-årige Nor så inderligt mangler er kærlighed og omsorg. Hans mor døde da han var spæd, og hans far hader ham, fordi han, i faders optik, var skyld i moderens død. Nor begynder at udøve selvskade, og inden han får set sig om har han en politisag på nakken og er blevet smidt ud af privatskolen. Faderen vil ikke have noget med ham at gøre, og pludselig står Nor uden hjem, uddannelse og familie. Han må finde ud af hvem November Høgh Haxhausen er uden de materielle goder og fars penge.

Jeg var så heldig at få tilsendt Smukke dreng som et anmeldereksemplar af Charlotte Fischer. Da jeg første gang læste bagsideteksten tænkte jeg ”det her er bare endnu en bog i den uendelige række af ungdoms realisme”. Jeg blev dog positivt overrasket. Smukke dreng minder på ingen måde om noget andet jeg har læst. Det er sjældent man får mulighed for at få et indblik i den rige ungdoms liv på denne barske og hudløst ærlige måde, og jeg slugte historien om Nor på 3 dage.


Jeg må indrømme at jeg var ret skeptisk på de første cirka 100 sider. Sproget i bogen var kantet og historien gik meget hurtigt for at få sat handlingen i gang. Der skete dog noget cirka 1/3 inde i bogen. Sproget bliver mere fordøjeligt, og man fatter sympati med hovedkarakteren November. Det er som om bogen udvikler sig i takt med at Nor gør, og det fungerer faktisk rigtig godt når man først er inde i historien.


En ting jeg skulle vænne mig til var, at karaktererne i bogen bruger rigtig meget slang. For mig virker det lidt stereotypt at unge mennesker anvender slangord i næsten hver eneste sætning. Ingen i min omgangskreds bruger så meget slang som Nor og hans venner gør, men det kan da godt være at unge fra whiskybæltet snakker på den måde. Hvad ved jeg om det? Man vænner dog sig heldigvis hurtigt til det, og det bliver en del af charmen ved bogen.


Alt i alt var jeg virkelig glad for denne bog, og det bliver helt sikkert en jeg kommer til at læse igen. Nogle bøger bliver bare bedre og bedre jo flere gange man læser dem. Man kan virkelig følge Nor i hans dilemmaer og udfordringer, og jeg var flere gange i løbet bogen ved at knibe en tåre. Man kommer helt ind på livet af karakterne, og det er svært ikke at få ondt af den omsorgsvigtede Nor. At jeg inhalerede bogen på 3 dage må være et godt tegn, og jeg har da også valgt at give bogen 5 ud af 5 smukke stjerner. Smukke dreng er den først bog jeg har læst af Charlotte Fischer, men det bliver helt sikkert ikke den sidste.


#Selvmord #Familie #Selvskade #Nordsjælland #Eliten #Kærlighed