Søg
  • Pinaki

Skabt for dig

Skabt for dig af Louise O’Neill handler om evaen freida – også omtalt nr. 630. Historien er en dystopi, hvor vi befinder os i en fremtid, der ikke kan opretholde sig selv – derfor produceres flere ting kunstigt; bl.a. mælk, fløde, kød og kvinder.


I denne verden fødes der ikke længere kvinder. Skønhedsidealet har taget over og det at føde piger, har så længe været en trussel mod kvinderne, at der nu kun kan fødes drenge i samfundet.


I begyndelsen skabte Manden de nye kvinder, evaerne – Audioguide til Regler for sømmelig feminin opførsel, Den Oprindelige Fader” Der er nye normer for denne verden og her ses kvinder ikke længere som individer, men som genstande der er skabt for mandens skyld. Helt fra barns ben, bliver evaerne oplært i, hvordan man opfører sig perfekt, hvordan man ser perfekt og hvordan man lever op til den rolle, som samfundet har af skabt for dem. De er blevet skabt til at være perfekte, men de bliver hele tiden mindet om, at der er altid plads til forbedring. evaerne lever i en konstant konkurrence med hinanden om hvem der er mest perfekt: hvem der er indenfor idealvægten på 50-53 kilo, hvem har den flotteste tøj sammensætning mv. Der er altid plads til forbedring.


Når evaerne fylder 16 år, får de for første gang besøg af Arvingerne (mændende som er født i deres år – dem som evaerne er fremstillet til). Der fremstilles altid flere evaere pr. årgang, end der er Arvinger. Der er nemlig brug for tre grupper kvinder i samfunder: koner – hvilket er den største ære at opnår, konkubiner – sexobjekter der er til at for tilfredsstille mænd og kyske – kvinder der oplærer og underviser nye evaere på skolen.


freida er en eva, som føler sig anderledes og usikker i sin krop. Hun har ikke selvtilliden til at tro på at hun er noget værd. Hun kæmper for at få anerkendelse fra de andre piger og for at leve op til skolens standarder. freida har søvnproblemer og tager medicin, for at kunne sove – men der udover er hun en eva, der klarer sig bedre, end hun vil give sig selv lov til. I begyndelsen støttes hun af sin veninde isabel – en eva som er speciel, vi ved dog ikke hvorfor. Der er noget mystik omkring isabel og hendes udvikling igennem historien. isabel begynder at isolerer sig selv og det tvinger freida til at stå på egne ben.


Skabt for dig er en spændende og god fortælling, der stiller spørgsmålstegn ved vores samfundet og tager os derud, hvor der er ingen vej tilbage. Vi bliver konfronteret med hvad der ellers kan føles som et tabu – usikkerhed, selvtillid, fuldkommenhed? Jeg kunne på ingen måde forudse hvordan denne historie ville ende og derfor får den 4 ud af 5 stjerne fra mig.


#Dystopisk #Kropsidealer