Søg
  • Marie Nielsen

Ravneskrig

Ravneskrig af Karen Inge Nielsen handler om Sia, der kommer til sig selv i byen Karstel, som står i flammer. Hendes bror, Liam, er forsvundet. Ukendte gerningsmænd har dræbt hertug Castor. Den skønne sensommerdag er nu forvandlet til et mareridt. Mens Sia prøver at komme væk fra turneringspladsen, hører hun en hårdt såret mand kalde på sig. ”De har ham … du må befri ham … ellers dør vi alle,” hvisker han og inden han dør, giver han hende en nøgle. Det lykkes Sia at finde sin mor og sammen rejser de ud i deres krigshærgede land for at finde Liam og redde den ukendte mand – en rejse, der skal vise sig at trække tråde tilbage til en tid med rædsler, Sia aldrig havde hørt om. Men en nat, hvor endnu en by hærges, forsvinder Sias mor, og Sia er nu alene om at finde Liam og redde den ukendte mand. Det bliver starten på en rejse, hvor Sia skal lære at stole på sin egen dømmekraft. Men hele vejen jages hun af ravneskrig. Men hvad betyder de? Og hvem kan hun egentlig stole på?

Sia er omkring 16 år gammel, hvilket hendes handlingsmønster også afspejler. Nogle gange tager hun nogle meget voksne og modne beslutninger, mens hun andre gange opfører sig som det barn, hun stadigvæk er. Det er lykkedes Nielsen at indfange det at være teenager utrolig godt: man prøver at være voksen, man vil gerne være voksen, men nogle gange har man også behov for at være det barn, man egentlig prøver at gemme væk. Dog blev man som læser lidt træt af Sias naivitet og af en eller anden grund irriterede det mig, at der aldrig var nogen konsekvens. Hun rendte aldrig ind i nogle mennesker, som ville hende ondt. Alle var villige til at hjælpe hende – altså bortset fra skurkene, men det giver jo lidt sig selv. Hun blev hele tiden beskæftiget i, at verden var et godt sted med gode mennesker. Det blev en smule sort/hvidt til tider, hvilket jeg syntes var en skam.

Selvom Sias historie ikke fandt sted på den klassiske fantasyscene, var det en utrolig gennemført setting. Det var mere en dystopisk middelalder historie end en fantasyhistorie i min optik, men jeg var glad for manglen på drager, magi og hvad der ellers hører til. Det ville have ødelagt det budskab, som Nielsen prøver at komme ud med (mere om det længere nede). Især det, at Sia var så uvidende om verden – hvilket jo er et klassisk genretræk, men det virker jo! – gjorde, at man udforskede hendes verden sammen med hende. Og de svar man fik på spørgsmål over for eksempel manglen på vand, blev besvaret senere hen på en utrolig troværdig måde. Samtidig laver Nielsen en kritik af de ting, som vi i vores samfund sørger for at få pakket godt og grundigt ned og gemt væk, i stedet for at se på dem og lærer af dem. Det var bare en fed ting at få flettet ind i en fantasyroman.

Ravneskrig er en vellykket debutroman med sin egen skrivestil, som man lige skal vænne sig til. Der er en del beskrivelser, som får nogle tvists. Men selvom nogen af dem bliver en smule lange, skal man bare hænge i. Ofte indeholder de nogle dyrebare informationer. Nielsen formår at hoppe mellem karaktererne uden at man bliver søsyg og ikke fatter hvad der foregår. Bogens målgruppen er de, der er i alderen 12 til 15 år, og der ligger jeg en smule over. Det er en god bog for nye læsere inden for genren, men for de læsere, som har gnavet sig igennem det meste af bibliotekets fantasyreoler, savner man nogen gange noget, som gør, at man læser siden en ekstra gang for at få det hele med. Derfor bliver det ikke til mere end 3.5 stjerner fra mig, men jeg er sikker på, at hvis man er ny indenfor fantasy vil det være en af de bøger, som giver en lyst til at læse mere!

#Familie #Krig #Rejse #Tab