Søg
  • Marie Nielsen

Radio Silence

Radio Silence (på dansk: Radio Silence) af Alice Oseman drejer sig om et bestemt spørgsmål: Hvad hvis alt det, du havde sat dig for, ikke længere er den rigtige vej for dig? Frances har altid været en 12-tals-pige med et mål for øje: Cambridge. Intet vil stå i vejen for hendes mål; ikke venner, ikke en gammel hemmelighed – ikke engang den person hun i virkeligheden er. Men da Frances møder Aled, det generte geni bag hendes yndlings podcast, omfavner hun den side af sig selv, som hun så længe har prøvet at gemme væk. Han åbner døren til ”den virkelige Frances” og for første gang oplever hun ægte venskab, hvor hun tør være sig selv. Men i det øjeblik podcastet går viralt, brydes den skrøbelige tillid mellem dem. Fanget mellem hvem hun var og hvem hun længes efter at være, begynder Frances luftkastel at gå i stykker. Hun er ved at kvæles af skyld over det, som hun er den eneste der ved: hvorfor Carys, Aleds søster, forsvandt. Imens er Aled alene og kæmper med endnu mørkere hemmeligheder. Men kan Frances redde både sig selv og Aled fra at blive knust under verdens forventninger? Og hvad skete der egentlig dengang med Carys? Men det sværeste spørgsmål af dem alle: tør Frances give slip og omfavne den person, hun i virkeligheden er?

Det, der i første omgang fangede mig ved den her bog, var forsiden. Den virkede så anderledes, at bogen sikkert ville være lige sådan. Og det var en god bog. Det var en sød historie, som tog nogle twists i løbet af dens 400-sider, men jeg skal være ærlig og sige, at de sidste hundrede sider blev læst lidt mere løst. Jeg blev hurtigt træt af Frances, som bare var den her 12-tals-pige, som simpelthen ville , hvis hun ikke kom ind på sit drømmestudie… som så ikke var hendes drømmestudie alligevel (helt seriøst – det er ikke en spoiler det her).

Aled var til gengæld en spændende og kompleks karakter… som heller ikke formåede at overraske. Han er stemmen bag Radio Silence, hovedpersonen i Universe City-podcasten. Denne stemme kritiserer systemet ooooog hvis du læser Universe City højt, hvad får du så? UNIVERSITY (universitet). Samtidig taler Radio/Aled til en karakter kaldet Feburary Friday, som jo også er en virkelig karakter. Jeg siger ikke hvem, men det kræver ikke det store at regne ud, hvem Aled skriver til.

Alt i alt får den 3 stjerner. Jeg havde ærlig talt forventet mere af bogen og selvom det er en historie, som virkelig rammer plet med, hvordan unge har det med pres i dag, blev den simpelthen for simpel og forudsigelig. Det eneste der manglede var, at en af karaktererne begik selvmord i slutningen. Hvis man gerne vil beskæftiges i, at skolen er et hårdt sted at være og alle forventer ALT for meget af en, så er det en god bog, men det blev helt ærligt for meget med Frances selvmedlidenhed.

#Familie #Konflikt #Hemmeligheder #Accept #Løgne #LGBTQ