Søg
  • Pinaki

Rød Som Blod

Rød som Blod er en ungdomskrimi af Salla Simukka. Den handler om 17-årige Lumikki Andersson, finlandssvenskeren der går på det dramapædagogiske gymnasium. Hun går i skole med ”trekløveren” Tuukka – rektors søn, Elisa – datter af en politimand i narkopolitiet og Kasper – småkriminel, som ved et uheld får vendt op og ned på deres hverdag. Trekløveren er kendt for at holde nogle vilde fester, hvor der ofte bliver indtaget andet end blot alkohol. Efter en vild aften, finder trekløveren sig i besiddelse af en pose med 30.000 euro der er dækket af jord og blod. Situationen eskalerer og pludselig befinder de sig i midten af et undergrundsmiljø af kriminelle. Lumikka, hvis motto er ”man klare sig bedst i livet ved at blande sig mest muligt udenom” befinder sig uheldigvis på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. Hun går imod sin mavefornemmelse og finder pludselig sig selv i midten af en narkokrig. Alt sammen fordi Lumikka inderst inde, ikke kan vende ryggen 100 procent til andre – selvom hun gerne ville.

Hvorfor skal man læse ”Rød som Blod”:

Lumikka er en fantastisk hovedperson. Hun er anderledes fra hvad man før er stødt på, men er stadig en karakter man kan relatere til. Hun er typen der bruger sit eget råb (Godmorgen, vågn op osv.) som alarmtone på mobilen, tager i skole i den samme uldne sweater hun har sovet i og har brug for stærk kaffe til at ”blive menneskelig” – men min absolut favorit ting ved hende, er hendes ideologi om at være vegetar.. selvfølgelig kun når hun selv skal betale, da hun ellers nægter at betale ekstra for kød.

Der er en rigtig god karakterudvikling af hovedpersonerne –især når man ser på bogens længde på 263 sider, er fokus lagt de helt rigtige steder. Lumikki fremstår i begyndelsen som en enspænder, der har det bedst i sit eget selskab. Som historien udspiller sig, kommer man dybere og dybere under lagene på Lumikka og karakteren udvikler sig til en personlighed, man næsten ikke kan udgå at holde af. Lumikka er klog og beregnende, men hurtigt mærker man også en blødere siden – selvom hun ikke helt vil stå ved den – hvor viljen og troen på retfærdighed/at gøre det rigtige, overvinder og åbner hende op til personer som Elisa. Lumikka bliver tvunget til at genoverveje sine fordomme. Hun er en god menneskekender, der ligger mærke til små detaljer der er med til at beskrive personlighed og holdninger.

Vi får i bogen små beskrivelser af flashbacks fra Lumikkis fortid, der hjælper os til at forstå, hvordan Lumikki er blevet til den person vi møder. Beskrivelserne er sat rigtig godt sammen, så de netop ikke bliver drænene eller ”for direkte”. Man føler ikke de er der, for at være forklarende, men er en del af fortællingen.

Alt i alt er ”Rød som Blod” en rigtig god ungdomskrimi. Med tanker mod ”Millennium-trilogien” og ”Afdeling Q”, bevæger Lumikka-trilogien sig i denne retning, den er blot meget lettere at sluge og man bliver hurtigere præsenteret for plot og karakterer. Plottet for historien er godt sammensat og balanceret i forhold til den mængde information man får givet. Det er spændende og forfriskende, med et sprog, hvor man nærmest kan mærke kulden brede sig over kroppen, mens man læser om begivenhederne i det kolde Finland.

4,2 stjerner

#Finland #Narko