Søg
  • Liv Tange

Råddenskab

Spoiler-alert for Odinsbarn, der er den første bog i serien Ravneringene af Siri Pettersen. Læs anmeldensen af bind 1 her.

Råddenskab er anden bog i Siri Pettersens serie Ravneringene. Hirka er gået igennem ravneringene og befinder sig nu i menneskenes verden. Her flytter hun ind i kirken hos fader Brody. Hun bor oppe i kirketårnet sammen med ravnen Kuro. For første gang befinder Hirka sig blandt væsner, der ligner hende selv og alligevel har hun aldrig følt sig mere fremmed og alene. Hun savner Rime, sin far og den verden hun kender. Der er ingen vej tilbage og Hirka ved, at hun bliver nødt til at tilpasse sig den nye verden og ikke mindst det nye sprog.

En krig lurer i skyggerne og Hirka’s eneste allierede er en utilregnelig ligfødt og en farlig menneskejæger. Hirka står pludselig i krigens øje, og hun må snart beslutte, hvilken side hun vil kæmpe for.

Jeg har måtte erfare, at det er utroligt svært at skrive et referat af denne bog. Universet i Ravneringene er så kompliceret og kringlet, og det er næsten umuligt at forklare uden at afsløre for meget af historiens plot. For lidt tid siden var der en, der spurgte mig, hvad Råddenskab (og Odinsbarn) handler om. Det tog mig lang tid at formulere et forståeligt svar, og vi endte ud med noget i den her stil: ”Den handler om mennesker med haler, der kan trække en kraft ud af jorden. Hovedpersonen besidder dog ikke denne evne, til gengæld kan hun bevæge sig mellem forskellige verdener gennem en cirkel af sten.” Og det er ikke engang 1/10 del af historien! Man bliver simpelthen nødt til at læse Ravneringene for fuldt ud at forstå det store univers, som Siri Pettersen har bygget.

Personligt elsker jeg, at universet er så knudret. Jeg elsker bøger, hvor man bliver nødt til at følge med for at forstå helheden. Denne bog er dog lidt nemmere at følge med i end den første, da vi jo allerede kender den verden Hirka er i. Desuden forstår hun ikke den nye verden, så alt bliver beskrevet og forklaret nøje.

Når det så er sagt, så må jeg indrømme at jeg bedre kunne lide seriens første bog Odinsbarn. Jeg kan ikke sætte en finger på præcis hvorfor, men jeg tror simpelthen, at handlingen gik for langsomt i det her bind. Historien kørte længe i samme rille, og der gik ret lang tid før historien rigtig fik fat. Dette skal dog slet ikke trække en fantastisk fantasy bog ned. Universet er fremragende bygget op og historiens plot er utrolig godt skrevet. Igennem bogen skifter fortællersynsvinklen mellem tre vigtige karakterer. Jeg vil ikke afsløre hvem, men jeg kan sige så meget, at den ene karakter er Hirka. De tre forskellige vinkler giver læseren et godt og bredt syn på historien og universet, og overgangen mellem hver karakter hænger fint sammen med historiens gang.

Jeg har valgt at give denne bog 5 ud af 5 favnene stjerne, ligesom jeg gav Odinsbarn. Råddenskab lever helt bestemt op til mine høje forventninger efter jeg havde læst Odinsbarn, og jeg glæder mig til at komme i gang med bog nummer 3: Evnen.

#Anderledes #HighFantasy #Familie #Fantasy #Verdener #Overtro #Oprør #Kærlighed