Søg
  • Marie Nielsen

Provinspis

Provinspis af Ditte Weise handler om Ida, som bor i en lille, kedelig by i det mørke Jylland. Hverdagen løber i den samme grå trædemølle og hun længes efter at komme væk. Gymnasiet keder hende, da ingen af lærerne er i stand til at lære hende noget nyt. Hun vil heller ikke være derhjemme, da far og papmor skændes i et væk. Det eneste sted, hun egentlig vil være, er hos hendes barndomsven Jon. Men da han begynder at date en af pigerne fra hendes klasse, begynder jorden at skride under fødderne på Ida og det fører til en lang nedtur. Spørgsmålet er bare, hvordan hun skal komme ud på den anden side?

Ida var en interessant karakter at følge. Sommetider gav hendes beslutninger mening, andre gange… knap så meget. Jeg kunne godt lide den indre kamp, som hun havde igennem bogen, hvor det især handlede om, at hun ikke ville tabe ansigt. Samtidig sad man som læser hele tiden med følelsen af, at hvis nu bare det og det skete, så ville situationen være meget bedre for hende. Jeg havde svært ved hendes forhold til Jon, da begge virkede til at ville være sammen, men ingen af dem kunne helt tage sig sammen til at sige det direkte. Udover det var der også hendes forhold til Myggen og dets komplikationer (stoffer bl.a.), som næsten fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig.


Desuden er jeg begyndt at fornemme, at Weise ikke er den store fan af lukkede slutninger, hvor man som læser føler, at det hele nok skal gå. Det er i hvert fald tilfældet for både Provinspis og Og så drukner jeg… Jeg ved ikke helt, om jeg kan lide det. Det fucker lidt med mig, at jeg ikke ved, om Ida klarede den og fik sig et liv, hvor tingene rent faktisk fungerede. På den anden side er det en langt mere realistisk slutning, da man aldrig helt ved, hvad der kommer til at ske en i fremtiden.


Alt i alt bliver det til 3.5 stjerner herfra. Jeg synes virkelig, at hvis man ikke har læst noget af Ditte Weise, så skal man unde sig selv den fornøjelse. Hun skriver med et flow, så man bliver suger ind i historien og nærmest er desorienteret, når man endelig får lagt den fra sig. Derfor tog det mig heller ikke mere end tre dage at få læst bogen.


#Familie #Forvirring #Stoffer #Alkohol #Forelskelse