Søg
  • Liv Tange

Pigen under jorden

Pigen under jorden af Elly Griffiths handler om Ruth Galloway, en overvægtig arkæolog i slut 30-erne. Ruth er, til sin mors store ærgrelse, aldrig blevet hverken gift eller mor. Hun bor alene i et lille hus i Norfolk, helt ud til Saltmarskens øde og skræmmende landskab. Ruth underviser i arkæologi på University of North Norfolk. En dag bliver hun kontaktet af vicekriminalkommissær Harry Nelson, der mener at have fundet de jordiske rester af Lucy Downey, en lille pige der forsvandt sporløst 10 år tidligere. Han vil have Ruth, der også er knogleekspert, til at undersøge knoglerne. Hun må dog desværre konstatere, at de funde knogler har tilhørt en pige, der blev myrdet for mere end tusinde år siden, og derfor umuligt kan være Lucy’s.


Ruth begynder at hjælpe politiet med opklaringen af sagen om den forsvundne Lucy, og nu også om den lille pige Scarlet Henderson, hvis sag minder uhyggeligt meget om Lucy’s. Politiet frygter at begge piger er blevet myrdet, og Ruth opdager snart en sammenhæng mellem forsvindingerne og den udgravning hun foretog 10 år forinden. Ruth befinder sig pludselig selv i fare, og hun må løse mysteriet før morderen tager sit næste offer.

Indrømmelse: Pigen under jorden af Elly Griffiths var min første krimi. Nogensinde. Jeg syntes at det var tid til at udvide min litteraturiske horisont, og valget faldt på denne krimi, der var på udsalg i min lokale boghandel.  Og jeg blev bestemt ikke skuffet. Jeg tror helt sikkert, at Krimi kan blive en af mine nye yndlings genrer. Jeg elsker det makabre ved det, og at man aldrig helt kan vide sig sikker på nogen af karaktererne, lige meget hvor søde og uskyldige de ellers virker.


Pigen under jorden er en virkelig gennemført roman, der på ingen måde er forudsigelig. Jeg tænkte hele tiden ”Det er ham her. Han er morderen”, for derefter at skifte menig efter et par sider. Griffiths formår at holde spændingen til sidste kapitel, og Ruth er en fantastisk karakter, der sysler med små, almindelige problemer, samtidig med at hun forsøger at løse mysteriet om Lucy, Scarlet og Saltmarsken. Hun er meget menneskelig, om end nok lidt for gammel til at jeg kan relatere til alle hendes problematikker. Historien om Ruth er en fin cocktail af hverdagsproblemer, mystik og arkæologiske fund, som er svær at lægge fra sig når man først er gået i gang.  


Pigen under jorden er den første bog i Elly Griffiths serie om Ruth Galloway. Hver bog indeholder en selvstændig, afsluttet historie, med Ruth Galloway i hovedrollen. Næste bog om hedder Løgnens hus, og den ryger absolut ind på min To-be-read liste. Pigen under jorden får 5 ud af 5 mystiske stjerner herfra, og har bestemt givet mig blod på tanden til at dykke længere ned i krimigenren.


#Arkæologi #Mystik #Død #Politi #Fortid