Søg
  • Marie Nielsen

Pigen fra Fenmarken

Pigen fra Fenmarken af Mikkel Wendelboe handler om Lucas, Lasse og Chris, som imod deres vilje bliver forvandlet til elvere under en bytur. For at blive mennesker igen, skal de rejse til Aiña – et sted, hvor elverne lever i skoven og dinosaurerne stadig lever. Her bliver de en del af elvernes samfund og det bliver sværere og sværere for dem at holde fast i mindet om Jorden.

Jeg læste den her bog første gang i 2013, men nåede aldrig videre med serien (på trods af, at jeg har den hele stående) og er nu endelig kommet i gang med den igen. Jeg er strøget lige igennem historien på fem dage og har allerede lagt bind to klar, hvilket er imponerende for mig, da jeg er gået fuldstændig død i fantasygenren.


Men den her bog har bare noget over sig, som man ikke finder andre steder. For det første er den skrevet til et publikum, der gerne må være over 15. Sproget og handlingen er mere voksen, og man får ikke nær så meget forærende, som i andre fantasyromaner. F.eks. har Wendelboe lavet sit eget elversprog og man skal slå op bag i bogen, for at finde ud af, hvad der egentlig bliver sagt. Og måske består det sprog af utrolig mange apostroffer, men i det mindste giver de en lille ide om, hvordan ordene kunne blive udtalt. En anden ting er, at romanens hovedperson Lucas (eller Tordenstød) prøver at fastholde sin jordiske identitet, men langsomt bliver en mere og mere integreret del af samfundet, så han til sidst ikke kan finde ud af, hvem han egentlig er. Denne konflikt er virkelig god og på trods af, at det er bind et, kommer man godt ind under huden på ham.


Det helt fede ved den her bog er, at der lever dinosaurer! Det er simpelthen noget, som jeg ikke har set før og sammen med det register, som står bagerst i bogen, giver det historien noget helt andet. Vidste du for eksempel, at en Allosaurus’ højde er ukendt, men at den var 12 meter lang og vejede 2 tons? Jeg vidste ikke engang, at den dinosaur fandtes. Wendelboe har lavet et rigtigt godt spil imellem elverne og dinosaurerne, og hvordan de lever side om side. F.eks. har alle elvere en lagardió tótemá – et dinosaurtotemdyr(!) -, som de så kan kommunikere med. Det er på den ene side virkelig syret og på den anden side virkelig gennemtænkt. Og sådan har man det langt hen ad vejen i denne bog.


Det bliver til 3,5 stjerner til Pigen fra Fenmarken. Og her vil jeg skynde mig at sige, at den sagtens ville kunne score højere, men jeg laver plads til, at de andre bøger kan overgå den. For jeg er kun lige blevet introduceret til Aiña, men min mavefornemmelse siger mig, at eventyret ikke har toppet endnu.


#Elvere #Forvandling #Venskab #Familie #Forelskelse #Dinosaurer