Søg
  • Liv Tange

Pigebørn

Pigebørn af Louisa M. Alcott handler om de 4 søstre Meg, Jo, Beth og Amy. Pigerne bor sammen med deres mor og far. Bogen foregår under den amerikanske borgerkrig, og pigernes far er udsendt som feltpræst. Pigerne går meget op i at gøre deres omverden stolt, og derfor prøver de på hele tiden at være den bedste udgave af sig selv. Meg, den ældste søster, er ved at forberede sig på voksenlivet, mens de andre piger stadig er i ”lege-alderen”. De bliver venner med familiens nabo Mr. Laurence og hans sønnesøn Laurie, og særligt Jo udvikler et tæt bånd til de to. Gennem historien møder pigerne både medgang og modgang, og prøver at navigere gennem den svære tid mellem barndommen, ungdommen og voksenlivet.

Oprindeligt blev bogen udgivet i 2 bind i 1868 og 1869. At bogen er over 150 år gammel er ret tydeligt at se i dens kvindesyn, og jeg måtte, under læsningen, ret ofte minde mig selv om at tiden var en anden den gang. Pigebørn var den første rigtigt pigebog der blev udgivet, og var vel derfor ret revolutionerende for sin tid. Jeg blev lidt træt af at pigerne bliver fremstillet som 4 stereotype personligheder. Vi har den moderlige Meg, drengepigen Jo, den generte Beth og den smukke Amy. Det vigtigste i pigernes liv er at være respektable kvinder, og de stræber hver dag efter at opføre sig korrekt. Engang i mellem blev denne firkantede verden lidt for moralsk og belærende, men igen må man minde sig selv om, at bogen trods alt også er over 100 år gammel.


Det stereotype, snæversynede kvindesyn til side, så er Pigebørn en virkelig hyggelig bog om 4 søstre, der skal navigere i en verden med fristelser, forventninger og pligter. De lever et hårdt liv, men prøver altid at se positivt på verden, hvilket vi nok alle kunne lære lidt af. Alt i alt har vi jo nok alle både en Meg, Jo, Beth og Amy gemt inden i os. Man kan spejle sig i karakterne, hvilket gør bogen både god og lærerig.


Pigebørn får 4 ud af 5 stjerner herfra. Et must-read for alle der elsker en god klassiker. Jeg er i hvert fald klar til at kaste mig over opfølgeren til Unge kvinder. Pigebørn er blevet filmatiseret, og har premiere i danske biografer den 26. marts 2020.


#klassiker #venskab #familie