Søg
  • Marie Nielsen

On the Come Up

On the Come Up af Angie Thomas handler om 16-årige Bri, der brændende ønsker sig en rap-karriere.  Og hun er godt på vej. Men da hendes mor mister sit arbejde og familien står uden el, vand, varme og mad, er det ikke længere kun en drøm – det er en nødvendighed. Hvis Bri kan få skrevet under på en kontrakt, så er der chance for, at hun kan gøre noget ved hendes families situation en gang for alle. Det hele tager fart, da hun indspiller en sang, hvor folk begynder at overfortolke hendes budskaber. Det forvandler hende til det, som hun altid har prøvet på at undgå at være: en hoodlum. Men det er lige netop det image, som kan skaffe hende en pladekontrakt. Spørgsmålet er bare: hvor meget er Bri villig til at opgive?

Angie Thomas er forfatteren til The Hate U Give (forkortet THUG), hvilket var en af de mest hypede ungdomsbøger i 2017, hvilket jeg også synes, er fuldstændig berettiget! Derfor var jeg lidt nervøs for denne bog, da det måske kunne udvikle sig til den svære to’er(!)… MEN DET GJORDE DEN IKKE! I guder det her er en vidunderlig god bog, som har fået mig ud af min reading-slump (tusind tak for det i øvrigt). Den finder sted i samme univers som THUG, men det er helt andre personer, som er med (hvilket var en god ting).


Bri var en god hovedperson, hvor man godt kunne følge hende, selvom hun til tider tog nogle mindre gennemtænkte beslutninger. Men netop fordi hun fortrød dem bagefter, blev hun en utrolig menneskelig karakter, som man hurtigt kom til at holde af. Samtidig er det dilemma, som Thomas har puttet hende i, med til at skabe en karakter, som træder ud af bogen. Man føler med hende og kan forstå, hvorfor hun nærmest er villig til at gå så langt, som hun gør, for at hendes familie kan få et bedre liv. Og alligevel kæmper hun med de sædvanlige teenageproblemer, som i bund og grund handler om, at man ikke har den mindste anelse om, hvem man er.


Af andre skønne personer i denne bog var det især Sonny, som jeg faldt for. Han er Bri’s ven, som er homoseksuel, hvilket i første omgang virkede som den typiske bøsse-ven-sidekick (undskyld ordvalget). Men han blev så meget mere end det, da han på en eller anden måde fik sin egen lille mini-historie stoppet ind i handlingen. Ligesom med Bri er det lykkedes Thomas at skabe et persongalleri, som er så gennemarbejdet, at man kunne græde. Samtidig var det også fedt, at Thomas havde skrevet hele rapstykker til bogen. Det gjorde bare læseoplevelsen endnu bedre.


Så surprise, surprise, det bliver til 5 stjerner herfra. Jeg er absolut fan af Thomas’ arbejde og har en kæmpe respekt for de historier, som hun tager op. Samtidig var det også en vidunderlig følelse at læse en roman om en 16-årig, der ikke udelukkende handlede om bumser og pubertetsproblemer. En meget varm anbefaling herfra (hvilket også gælder THUG, hvis du endnu ikke har læst den!) og et ønske om flere historier fra Thomas vidunderlige hjerne.


#Tab #USA #Familie #Skole #NyBegyndelse #Berømmelse #Rap #Kærlighed