Søg
  • Marie Nielsen

Normal People

Normal People af Sally Rooney handler om Connell and Marianne, som begge vokser op i en lille irsk by. Og det er så også der, at lighederne hører op. Connells mor gør rent for Mariannes familie, hvilket gør, at Connell ser mere til Marianne end han bryder sig om. For mens han er en af de mere populære elever på skolen, så er Marianne hende den sære. Men begge får svært ved at ignorere den tiltrækning, som er opstået mellem dem. Og da begge får mulighed for at studere på Trinity College i Dublin, er det en chance, som kommer til at ændre begges liv.

En ting skal man dog lige være klar over: Rooney har en lidt speciel skrivestil. Den er meget simpel og ligefrem, og man føler ikke, at fortælleren har meget medfølelse med karaktererne. Det er lidt mere som om man følger dem på et overvågningskamera. Det virker koldt, men jeg synes, at det fungerede virkelig godt.


Marianne og Connell var ikke nogen karakterer, som man som sådan kom til at holde af eller holde med. Connell var provokerende, da han gerne vil gå i seng med Marianne og lege kærester med hende, men han vil ikke stå ved, at han kender hende, når hans kammerater spørger til det. Men i det øjeblik Marianne får en kæreste, så føler han sig snydt. Marianne var derimod en meget kompleks karakter, som virkede meget kølig i starten, men som indeholdt et langt mere rigt følelsesliv, end man lige havde regnet med. Samtidig var der hele historien om hendes barndom og morens misbrug, som simpelthen skar i hjertet.


I alt bliver det 5 stjerner herfra. Handlingen var spændende, sproget var noget, som jeg ikke har stødt på før, og Marianne var en fed karakter, da hun gav et meget realistisk billede på de mure vi bygger op og de facader, som vi kæmper indædt på at opretholde. Jeg fandt en form for trøst i hende, da jeg godt kunne lide ideen i, at hun var udenfor i gymnasietiden, men fandt en plads, da hun kom på universitet – selvom det kun var kortvarigt.


#Irland #Misbrug #Familie #Karakterer #Alkohol #Forelskelse #Sex