Søg
  • Marie Nielsen

Næslandet 1 - Legenden om Querqus Skjoldet

Næslandet 1 - Legenden om Querqus Skjoldet af Eva Egeskjold handler om Oona, hvis verden bliver vendt op og ned på hendes 14-års fødselsdag. Her gennemgår hun den rituelle Indvielse, som markerer overgangen fra barn til voksen. Efter Indvielsen er det meningen, at hun skal rejse ud med Mor Melia (byens kloge kone (*host* heks *host*)) i en månedstid og herefter vende tilbage til byen.


Oona når dog aldrig så langt, for kort efter Indvielsen tager hendes mor hende med ud til Mor Melias hytte. Her venter to fremmede mænd på dem og Oona får at vide, at hun er en del af en gammel profeti, som fortæller om en kvinde, der en dag skal genforene Næslandet. Profetien fortæller også, at den selvsamme kvinde også skal redde en kongelig. De fremmede fortæller hende, at det er hende, som er udvalgt til at redde prinsesse Ceinwen fra Lucili Bistorta. Dette bliver startskuddet på et eventyr, der overgår hendes vildeste fantasi og som tager Oona langt væk fra alt, hvad hun kender til.

Først og fremmest skal der lyde en kæmpe undskyldning til Eva Egeskjold. Vi modtog hendes bøger som anmeldereksemplar tilbage i 2018 på Herlufsholm Fantasy Bogmesse, men har simpelthen ikke nået at komme i gang med dem før nu. Og det er virkelig en skam, kan jeg love jer for.


Nu til anmeldelsen. Det er godt nok længe siden, at jeg har læst en fantasybog, som virkelig har fanget mig. Derfor skal der lyde en kæmpe ros til Egeskjold, fordi det her var virkelig en af årets bedste læseoplevelser! Egeskjold har bygget sit helt eget univers op fra bunden og det er så gennemført, at det er til at græde over. Hun har endda skabt sin helt egen skabelsesmyte, som virkelig rammer historien ind og får den til at virke utrolig gennemtænkt. Desuden var jeg fan af, at selvom hovedpersonen kun er 14, så er historien langt mere voldsommere og realistisk end jeg først havde regnet med, så det er lige før, at den henvender sig til et publikum, der er ældre end hovedpersonen. Dog er Oona meget voksen af sig, så man bemærker ikke aldersforskellen.


De magiske elementer i bogen spænder fra alt til hekse og troldmænd til Havsvævere og Annitempere. Sidstnævnte kan man sige, er naturens kræfter i gudeform og lige netop det er det fede ve den her bog. Jeg er simpelthen vild med, at det er naturens kræfter, der har den afgørende rolle i denne bog og det er en sindssygt original ide. Desuden var jeg også fan af, at der dukkede en mosekone op i historien. Det var på en eller anden måde rart med noget velkendt i alt det fantastiske.


Karaktererne er gode og især Oona var jeg glad for, da hun var den udvalgte, som led af en seriøs omgang tvivl, når det kom til hendes egne evner. Det var dejlig realistisk, at hun ikke tog det hele i stiv arm, men at hun i stedet var nervøs og fældede en tåre i ny og næ. Dog synes jeg, at nogle af karaktererne blev en anelse endimensionale, da de virkede gennemgående gode eller gennemgående onde. Men jeg tror, at det kommer til at ændre sig i de tre næste bøger. Ellers var jeg mega fan af Lucili og den forbandelse, som var nedkaldt over hende. Det var direkte skræmmende og Egeskjolds maleriske beskrivelser gjorde det kun endnu værre – på den gode måde altså.


Det bliver 3 stjerner herfra og det er hovedsageligt fordi det er bind 1, og jeg gerne vil have muligheden for at give de næste bind en passende rating. Det der trak ned var, at det tog lang tid for mig at vænne mig til Egeskjolds skrivestil, som kan blive lidt tung i længden. Dog kan bogen varmt anbefales og jeg er allerede gået i gang med bind 2, for jeg er slet ikke klar til at forlade dette univers.


#Magi #Hemmeligheder #NyBegyndelse #Krig #Natur #MustRead #Rejse