Søg
  • Marie Nielsen

My Brilliant Friend

My Brilliant Friend af Elena Ferrante.

Jeg kan ikke give et resume af bogen… i hvert fald ikke et der yder den retfærdighed. I stedet vil jeg fortælle lidt om hovedpersonen Elena.

Elena vokser op i et lille lokalt nabolag i Italien. Alle kender alle og magtfordelingen er også tydelig: de der har penge, skiller sig ud. De der får sig en uddannelse, skiller sig ud. De der er en smule anderledes, skiller sig ud. Lila og Elena er to af dem, der skiller sig ud. Lila er farligt klog og har et sprog som en havnearbejder. Elena er næsten lige så klog og er bange for at miste Lila som ven. Som børn planlægger de hele tiden deres fremtid, som handler om en ting: at være rige. Pengene er løsningen på alle deres problemer – det er Lila i hvert fald overbevist om.

Elena virker hurtigt som en nikkedukke igennem sin barndom. Hvis Lila gør A, gør Elena ligeså. Mener Lila B, mener Elena ligeså. Men da Elena en sommer kommer ud og bor hos en søster til hendes skolelærer, begynder hun at ændres. Hun begynder at få øjnene op for sig selv og se sig selv som en selvstændig person. Dog kan man til tider godt blive træt af hende (det er fra hendes synsvinkel, at historien fortælles), da hun enten sammenligner sig selv med Lila eller prøver at hævde sig over hende.

Alt i alt en god historie, men det bliver kun til 3 stjerner herfra. Nogle gange blev handlingen for sløv, andre gange forstod man ikke helt, hvad der foregik. Jeg elskede det lokale i historien og kan nemt sætte mig ind i det. Samtidig får den ikke flere stjerner, da det er bind 1 i en serie af 4 og jeg håber (og tror), at bind 2 bliver væsentlig bedre, da begge piger nu er kommet ind i slutningen af teenageårene.

#Opvækst #Familie #Konflikt #Italien #Venskab