Søg
  • Marie Nielsen

Min mørke Vanessa

Min mørke Vanessa af Kate Elisabeth Russell handler om Vanessa Wye, der som 15 år indledte et kærlighedsforhold til sin lærer, Jacob Strane, som var 42. Sytten år senere anklages Strane for seksuelt overgreb af en anden tidligere elev og langsomt melder også andre tidligere elever sig på banen. Vanessa er chokeret og har svært ved at tro på, at anklagen kan være sand. Hun opfatter Strane som sin første, store kærlighed, men i takt med at flere oplysninger kommer frem, tvinges hun til at gentænke sit eget forhold til Strane. Hvordan startede det egentlig? Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun det selv? Og det sværeste spørgsmål af dem alle: er hun også et offer?

Min mørke Vanessa er en roman, der virkelig taler lige ind i den tid, som vi lever i. Bogen passer godt ind i hele #MeToo-bevægelsen, men giver samtidig et helt andet billede af, hvad et overgreb er. Bogens hovedperson Vanessa gik som 15-årig på kostskolen, Browick, hvor hun indledte en affære med hendes lærer, mr. Strane. Eller det vil sige: hun ville sige affære, de fleste andre ville nok sige, at hun blev misbrugt af ham. Og det er det, som gør den her bog så speciel – og samtidig også så svær at komme igennem.


Jeg kunne godt lide Vanessa og det er mest af alt på grund af den forvandling, som hun gennemgår. Hun nægter at se sig selv som et offer og derfor ville det være ødelæggende for hende, hvis hun begyndt at stille spørgsmål til de ting, som hende og Strane gjorde sammen. For hun havde hele tiden lov til at sige fra, det fortæller hun selv i starten af bogen. Men jo længere man kommer ind i historien, jo mindre begynder man at tro på hende - og jo mere begynder man at blive overbevist om, at Strane manipulerer hende. Dette bliver gjort fuldstændig gennemført, da man hopper mellem nutiden i 2017 og det år, hvor forholdet til Strane begyndte. Når man fortalt historien på den måde, bliver det både tydeligt for en selv, hvad der er foregået og på en måde begynder man også at retfærdiggøre Vanessas valg og løgne. Jeg følte virkelig, at jeg kom ind under huden på hende og det var helt fantastisk.


Det er virkelig en unik roman og en helt unik læseoplevelse, som kommer til at sidde fast i en. Samtidig er det også en bog, som er svær at snakke om, da hele #MeToo-bevægelsen bliver meget ensidig – der er ofrene og så er der krænkerne. Netop derfor synes jeg, at den her bog er så vigtig, da Vanessa er så fast besluttet på, ikke at gøre sig selv til offer, at hun er villig til at tage skyklapper på. Historien giver virkelig stof til eftertanke, for jeg tror nogle gange, at man glemmer, hvor stærke de personer er, som ikke fortæller deres historie. Og for nu at tage en tråd op, som bliver snakket om i bogen, så er det vel egentlig dem, som på godt og ondt er overleverne.


I alt ville jeg give bogen 4,5 stjerne ud af 5 og den kan varmt anbefales til alle. Men en hurtig advarsel: selvom handlingen til tider får en til at lukke bogen, så er det simpelthen ikke muligt, da man er nødt til at vide, hvordan den ender.


#Kostskole #Forelskelse #Magt #Misbrug #Frygt #Overlevelse