Søg
  • Marie Nielsen

Kunsten at være normal

Kunsten at være normal af Lisa Williamson handler David Piper, som altid har været en outsider. Hans forældre tror, han er bøsse. I skolen synes klassens konger – rettelse skolens konge, at han er en freak. Kun hans to bedste venner, Essie og Felix, kender til sandheden: David er i virkeligheden en pige. Leo Denton har et mål på første skoledag på sin nye skole: at være usynlig. Og at tiltrække sig klassens smukkeste piges opmærksomhed var helt klart ikke en del af planen. At falde for hende var langt fra planen. Men da Leo tager Davids parti i en slåskamp, forsvinder Leos chance for at være usynlig og der opstår et overraskende venskab mellem de to. Men en lavine af problemer truer – for på Eden Park School forbliver hemmeligheder ikke hemmelige ret længe.

Jeg var lidt nervøs/i tvivl omkring bogen. Ikke at jeg har noget imod det at være transkønnet, men mere fordi, at det hurtigt bliver en eller anden disney-fikseret historie, hvor alt ender lyserødt og lykkeligt. Og det ved jeg bare ikke om er noget for mig. Men jeg skal da lige love for, at den her bog ramte plet! Den var lige på og hårdt, men uden at det blev for meget, hvilket også passer meget godt til, at hovedpersonerne er omkring de 14 til 16 år.

Især den behandling, som både Leo og David blev udsat for, var virkelighedstro og gjorde kun, at bogens budskab gik mere tydeligt igennem. Men uden at spoile noget, tør jeg godt sige, at det man finder ud af om Leo ikke undrede mig så meget igen. Det var ikke en så kæmpemæssig ting, som Williamson prøvede at gøre det til. Men tilbage til omgivelserne: det, at de andre elever havde så svært ved at accepterer det ”fremmede”, var velskrevet og ramte også et ømt punkt. Man kommer hurtigt til at syntes, at det at være transkønnet, virker som en mærkelig ting, netop fordi det er så fjernt fra den virkelighed man selv lever i.

Alt i alt en utrolig sød bog med et budskab, som helt klart er værd at huske på. Jeg vil anbefale den til alle, som er nysgerrige på det at være transkønnet eller hvis man bare vil læse en god YA-roman. Alt i alt får den 3.5 stjerner herfra.

#MustRead #Familie #Hemmeligheder #Forelskelse #Problemer #LGBTQ