Søg
  • Marie Nielsen

Interview med Michael Kamp

Den 15. september besøgte den 43 år gamle Michael Kamp Næstved Bibliotek. Her lavede han et foredrag om fantasy i al dens mangfoldighed. Efterfølgende fik vi den store ære at interviewe den forfatter, som er en af de førende indenfor horrorgenren i Danmark.


Michael Kamp blev i 2002 uddannet som folkeskolelærer. Han skiftede dog branche og arbejder i dag som nattevagt på en institution for udviklingshæmmede. Men som han selv siger ”der sker ikke så meget og så har jeg tid til at skrive”. I 2006 debuterede han med bogen ’Bobs Saga’, men er nok mere kendt for sin roman Moln – Jorden Husker. Han er medstifter af Dansk Horror Selskab, som prøver at promovere horror- og gysergenren for voksne. På dansk har han udgivet 15 romaner og har nu givet sig i kast med det engelske marked, hvor han har fået et noveller udgivet. Han har vundet tre priser, blandt andet Årets Horror Udgivelse i 2015. Desuden har han et langt skæg, da det bare er übercool. Og med det indblik i hvem han er, vil vi dykke ned i interviewet.


Hvad var det ved gyser/fantasygenren, som tiltrak dig?


Hertil er der to svar. Der er det kloge og der ærlige.

Det kloge: Der er så store udfordringer i horrorgenren, når det kommer til at forskrække sin læser. Man kan ikke bare gøre lige som på film, hvor hovedkarakteren går ned af en mørk gang og så BØH! (børnene og bibliotekarerne, der var til stede under interviewet, lettede fra sædet), springer monsteret frem fra bag skabet. Man skal komme ind under huden på sin læser, hvilket kræver stor øvelse.

Det er ærlige svar er, at jeg elsker at skræmme.


Hvem er dit idol inden for horror-verdenen?


Her er det jo svært at komme uden om gysets mester, Stephen King. Dog er der en mere ukendt forfatter, som jeg er mere glad for. Faktisk er han så ukendt, at jeg helt har glemt hvad han hedder… Nå, men han her i hvert fald skrevet romanen Orgie of the blood parasites. Her rammer forfatteren bare en virkelig fed stil, som er lige mig. Den er utrolig B-films trashy , hvilket også er en af grundene til, at jeg er vild med den.


B-film? Hvad er det lige det er?


B-film er en genre, som er en smule trashy. Det er ikke den bedste kvalitet og skuespillerne er heller ikke dem, der får de store filmroller. Men man kan mærke at de virkelig brænder for det og har noget på hjertet, hvilket gør dem værd at se.


Hvorfor er det nødvendigt at stifte et Horror selskab, som er rettet mod voksne? Er det overhovedet et problem? Der er jo så mange børn og unge der læser horror, så hvorfor ikke bare skrive til dem i stedet?


Det er svært at nå ud til den rigtige målgruppe, netop fordi det for det meste er børn og unge, der læser horror. Det er spørgsmål om, at os forfattere kan nå ud til det rigtige publikum. En af mine kollegaer var på sit lokale bibliotek, hvor han fandt sin bog stående i børneområdet. Han hev fat i en bibliotekar og prøvede at forklare, at den var sat det forkerte sted. De bibliotekaren ikke helt troede på ham, bad han vedkommende om at slå op på en bestemt side og herefter blev bogen flyttet.

Det er fejlplaceringer som denne, Horror Selskabet vil komme til liv. Det er jo hellere ikke godt for børnene at få fat i en bog, som er langt over deres grænser – og aldersgruppe!

Hvorfor har du valgt, at det er bedemændene, som skal forsvare verden mod gengangere og andre gespenster i Nekromathias?


Bedemændene har et utrolig dårligt ry. Det er altid en gammel krumbøjet mand i et lidt for mørkt baglokale. Men hvad nu hvis de i virkeligheden var en slags superhelte, der forsvarede os mod alskens gespenster og monstre? Jeg tænkte, at det var det værd at teste det af.


I Fordærv bliver klasselæreren ofte udsat for meget langtrukne forældre opringninger. Er det taget fra virkeligheden?


Til dels. Nogen af mine tidligere kollegaer har sagt op, grundet et alt for svært  og dårligt forældresamarbejde. Selv satte jeg en klar grænse for, hvornår de kunne ringe. Men selve ideen til bogen opstod de morgener, hvor jeg var lærer for en 7. klasse. Når man møder morgenfrisk ind til en død 7. klasse er der ikke langt fra trætte elever til hjernelamme zombier. Der foregår knap så meget på øverste etage, som en lærer kunne ønske sig.