Søg
  • Marie Nielsen

Interview med Malene Sølvsten

Vi fik på Herlufsholm Fantasy Bogmesse lov til at snakke med Malene Sølvsten, som har lagt landet ned, med sin serie Ravnenes Hvisken, som har bind 3 sat til september 2018! Sølvsten blev spurgt indtil karakteren, manden i Annes liv og meget mere.


Når du skriver, hvem ”bestemmer” så, hvad der kommer til at ske? Er det dig eller karaktererne?


Jeg tager selv styringen. Jeg er nok det, man vil kalde control freak – altså når jeg skriver -, fordi jeg har virkelig styr på, hvordan mine karakterer opfører sig, hvad de gør og hvad plottet og handlingen er… tror jeg. Eller det ville jeg selv sige. Men jeg har for eksempel en karakter, der hedder Elias. Og det var meningen med ham, at min hovedperson, Anne, kender en halvgud, Od, som hun engang imellem skal til – han er et orakel, en lidt ophøjet type. Så jeg havde brug for, at der var en afstand mellem Anne og Od, sådan helt praktisk, da Od skulle være sådan lidt afstands-gude-agtig. Og der skulle jeg have en praktisk foranstaltning imellem de to, som skulle bringe hende fra A til B og give hende festinvitationer og så videre. Jeg ville ikke have, at det var en kvinde, som var tjenerinde til en mand, så det skulle være en fyr og det var sådan Elias startede. Han skulle være fuldstændig praktiskgris, en lillebitte birolle, han var slet ikke nogen love interest, overhovedet ikke. Og så begyndte den her karakter bare at te sig fuldstændig vildt og sige de mest perverse ting. Jeg kunne slet ikke styre ham. Så jeg vil sige, at jeg siger selv, at jeg har styr på tingene, men lige med ham, har jeg ikke styr på noget. Så det er sådan en blanding. Man skal også nogle gange bare sige ”okay, der er et eller andet her. Der er et eller andet med ham, så han får lov”. Jeg har faktisk givet ham lov.


Der svarede du så på mit næste spørgsmål om, hvilken karakter, der har taget den største drejning. Elias har været den karakter, der har overrasket dig mest under skriveprocessen. Han har taget en drejning.


Han er den karakter, der har taget den største drejning, helt sikkert. Og så også Anne selv, syntes jeg faktisk også selv. Hun har så mange facetter i sig. Hun lyver, hvis det er det nødvendige at gøre. Hun er samtidig også meget moralsk og blød, men på samme tid er hun også virkelig hård nogle gange. Og jeg har ikke altid helt styr på, hvilken af de veje hun vælger, når jeg sætter hende i en scene. Der kan jeg nogle gange godt blive overrasket over, at hun lige sagde det. Men der lagde jeg hende også, fordi det hele – på en eller anden måde – er tro mod den karakter hun er. Så jeg ville sige Anne og Elias har overrasket mig mest… men de minder også om hinanden.


Og man kan i hvert fald sige – uden at spoile noget! – at Elias tager noget af drejning i slutningen af bind 2.


Det kan man vist roligt sige.


Kunne du finde på at lave spinoffs med nogle af de andre karakterer, altså skrive om deres baggrundshistorier?


Jeg har jo selv kæmpe bagkataloger på dem alle sammen. Historien med de her karakterer starter jo i 750, fordi det er her, at Od bliver født. Så det er faktisk her min baghistorie starter. Han er søn af Odin og en menneskekvinde, og hvad var det, der skete med dem. Og Elias, der kommer til i 1600-tallet og så videre. De er alle sammen meget, meget gamle karakterer og har lært hinanden at kende sådan lidt undervejs. For eksempel kommer Ben til i 1700-tallet. Og det har jeg i mit hoved, så det kunne godt være, at jeg på et tidspunkt satte mig og skrev det hele ned. Især fordi jeg har mange sjove historier. Man kan sige, at det er mere lineært – altså mere som en historiebog. Så det ville være fedt, hvis jeg kunne lave et eller andet plot ud af det. Altså hvor der var en krimi eller noget spænding blandet ind i det. Det kræver nok, at jeg finder historien: ”hvad er det, jeg gerne vil fortælle? ”. Men jeg har baggrundshistorier på dem alle sammen.


Måske et lidt ondt spørgsmål: er der en mand i Annes liv? Der kommer mange kandidater på banen i løbet af serien, men er der et endegyldigt svar?


Altså… nej. Det kan jeg jo ikke sige, for så spoiler jeg jo historien. Men jeg vil godt sige, at jeg synes, at Anne er en moderne kvinde i en moderne tid. Og jeg har været ret irriteret på mange fantasy- og Young Adult-bøger. Jeg elsker fantasy og YA. Men det er tit sådan, at enten har man en one true love eller også skal man vælge mellem to. Og jeg har fra starten af, givet Anne fem eller noget i den stil, fordi jeg har det sådan, at hun er 17/18 år gammel. Man er jo snotforvirret og hormonel, og hvad skal man med sit liv. Man ved heller ikke helt, hvem man er mest til: ham badboyen eller ham, den fornuftige. Hvad er jeg til? Så derfor har jeg ladet hende have alle de her forskellige fyre, fordi det – på en eller anden måde – afspejler en side i hende selv. Og så vil jeg sige, at det dybest set er en historie, som handler om en pige, der skal redde verden. Så jeg syntes godt nok, at det ville være ærgerligt, hvis pointen så var, at hvis bare hun finder en fyr i sidste ende, så er hun lykkelig. Lige meget om verden går under i mellemtiden, bare hun har ham. Det kan godt være, at hun har en i hånden på vej ud af 3’eren. Det vil jeg ikke afvise. Men jeg synes, at det ville passe dårligt til hende, hvis hun ender sammen med en. Det virker så endegyldigt.


Jeg vil give dig ret. personligt syntes jeg også, at det er mystisk, når den 17-årige hovedpersonen ender sammen med en person og så er det bare ham/hende resten af livet.


Det virker heller ikke realistisk, vel? Slet ikke i en moderne tid og heller ikke, hvis man ikke er… jeg havde nær sagt mormon eller et eller andet dybt kristent. De fleste af os har haft adskillige forskellige kærester.


Kunne du lade være med og ”skade” en af dine karakterer, af frygt for læsernes mening?


Nej. Det er ikke fordi, jeg vil negligere mine læsere. Jeg er meget, meget glad og taknemmelig for mine læsere. Men når jeg skriver, så er det, det sidste i verden jeg tænker på. For det bliver jeg nødt til. Hvis jeg begynder at blive nervøs og ryste på hånden, og tænke ”hvad siger anmelderne? Hvad siger læserne? Bliver de sure? ” og så videre. Det dur simpelthen ikke. Jeg har taget livet af nogle stykker og jeg har også prøvet at få nogle vrede mails ”det gjorde du bare ikke! ”, hvor jeg godt ved, at folk bliver sure over det. Men nej, jeg kunne aldrig finde på at lade være med at gøre et eller andet – hvad end det så skulle være -, af angst for, hvad mine læsere eller anmelderne ville sige. Men der er ting, jeg har lovet mig selv, ikke kommer til at ske. Jeg siger ikke hvad, for ellers kommer jeg til at spoile noget, men der er nogen, der er fredet. Jeg har nogle karakterer, der er fredet.


Så det er ikke udelukkende kill-your-darlings?


Nej, jeg har helt sikkert selv nogen, hvor jeg siger ”der kommer bare ikke til at ske noget, med den person”. Jeg siger ikke hvem det er, men det er mere overfor mig selv.


Her på falderebet, har vi et sidste spørgsmål: hvis du skulle vælge en af dine karakterer, som du ville invitere hjem til en kop kaffe eller hvad ved jeg, hvem skulle det så være?


(stilhed) Uh… det er et virkelig godt spørgsmål. Hvem jeg ville vælge af mine karakterer til at… altså bare til at få en god snak?


Ja, bare til at få en god snak.


(mere stilhed) Monster, tror jeg. Jeg ved ikke om han drikker kaffe, men… det gør han faktisk.


Det gør han i hvert fald nu.


Jamen, det gør han faktisk i en scene. Selvom han er en ulv. Jeg er ret glad for Monster, jeg vil rigtig gerne møde ham. Men jeg vil også rigtig gerne møde Anne… og i virkeligheden også Elias. Jeg vil faktisk gerne møde dem alle sammen. Hvis jeg skulle vælge, så er det nok Monster i virkeligheden. Jeg er meget, meget glad for Monster.


#HerlufsholmFantasyBogmesse