Søg
  • Marie Nielsen

Hvor solen skinner om natten

Hvor solen skinner om natten af Annie Bahnson handler om to veninder, der rejser til Grækenland på chartertur. Rejsen tager dog en drejning, da Lulu foreslår Freddy at de ikke rejser hjem – de er begge nybagte studenter og ingen af dem ved helt præcist, hvad de vil. Eller: Freddy er optaget på jurastudiet, men ved ikke, om det er hendes drøm eller hendes fars. Pigerne bliver, hvilket betyder, at de befinder sig på den strand, hvor den syriske flygtning Habib skyller op. Han er flygtet fra borgerkrigen og hans eneste drøm er at komme til Danmark. Pigerne indvilliger i at hjælpe ham og det kommer til at ændre deres verden.

Jeg kan godt lide ideen bag bogen, som i bund og grund handler om det at være ung og ikke vide, hvilket ben man skal stå på. Dog blev karaktererne for meget til tider. Freddy hængte sig lidt for meget i, hvad der var rigtigt og forkert, mens Lulu mere gjorde, hvad der passede hende. På den anden side stod Habib, som havde et klart mål for øje og kæmpede for at nå det med hjælp fra de to piger.


Bogen veksler mellem at følge Freddy og Habib således, at man i starten følger de to piger på ferie og Habib, der er på flugt. Det var virkelig velskrevet og fangede mig. Jeg tænker, at de fleste har set Politikens artikler, der i malende vendinger beskriver en flygtnings vej til friheden, men jeg tror, at det er de færreste unge, som læser disse (ofte lange og en smule vævende) artikler. Det er den første ungdomsroman, som jeg har haft fingrene i, som forklarer flygtningesituationen (nægter at kalde det ”problemet”) for unge, uden at der bliver talt ned til os.


Derfor får Hvor solen skinner om natten 3 stjerner fra mig. Det er mest karaktererne, der trækker ned, men især er det slutningen, som voldte mig mange kvaler. Det var simpelthen en alt for nem løsning, pigerne fik stukket i hånden, da de nåede hjem til Danmark (håber ikke jeg fik spoilet noget).


#Krig #Familie #Forvirring #Valg #Politik #Flygtninge #Forelskelse