Søg
  • Liv Tange

Hvad ingen ved

- Anmeldereksemplar -

Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann handler om brødrene Immanuel (Imse) og Jonas. Imse går i 7. klasse, og er indbegrebet af en nørd. Han har ingen rigtige venner, og hans forældre forstår ham ikke rigtigt, selvom hans far interesserer sig for de samme ting som Imse gør - filosofi, bøger og dokumentarfilm. Imse bliver aldrig inviteret med til festerne der bliver holdt i klassen, og de andre lægger ikke mærke til ham. Imses usynlighedskappe skal dog snart få kamp til stregen, da klassens lærer lokker ham til at undervise klassekammeraten Zahria i matematik. Et venskab vokser ud af ingenting, og Imse må finde ud af hvordan man agerer, når man pludselig ikke længere bare kan gemme sig bag sine bøger.


Jonas er Imses halvbror. Han droppede ud af Teknisk skole, og arbejder nu som bordtennistræner i den lokale klub. Her træner han blandt andet det 11-årige talent Niklas, som han drømmer om at føre til en sejr i Danmarksmesterskabet. De to tilbringer meget tid sammen i hallen, hvor de øver til kampen mod den ubesejrede Aamand. Jonas må dog snart se i øjnene, at han er blevet lidt gladere for Niklas end hvad godt er. Han kæmper for at holde sine følelser i skak og holde dem skjult for omverdenen. Men hvordan spørger man om hjælp, hvis man bliver udskammet og sat i fængsel når man gør det?

Jeg fik tilsendt Hvad ingen ved som et anmeldereksemplar af Anne Cathrine Bomann. Jeg var vild med bogens smukke forside, og tænkte ”det her kan kun blive godt”. Jeg blev bestemt ikke skuffet.


At bogen jonglerer med så tabubelagt et emne som pædofili gør, at den i dén grad skiller sig ud fra de andre ungdomsbøger der er på markedet. Det er første gang jeg læser en bog som denne, der åbner op til en, for mange, totalt ukendt verden. Man hører kun om pædofile i nyhederne når de skal i retten, men aldrig om personen bagved diagnosen. Jonas er selv totalt forvirret omkring sine følelser for Niklas, hvilket gør at man som læser kan sætte sig ind i hans dilemmaer og problemer. At Jonas er så ung gør det bestemt ikke lettere for ham.


Imses problemer er lidt mere kendte og gennemtæskede. Ensomhed og følelsen af at være anderledes er emner man ofte ser i ungdomslitteratur, men også emner der er relevante til hver en tid. Jeg tror, at alle teenagere er igennem en periode med ensomhed, men Imses stikker dybere. Han har aldrig passet ind i flertallet, og han har altid vidst det. Ikke engang hans forældre og storebror forstår. At han hellere vil sidde alene i et kirsebærtræ end være til fodboldtræning og at han med glæde sidder og ser samme dokumentarfilm igen og igen i weekenden. Han bliver venner med Zahria fra klassen, og snart ser man en ny Imse der gerne vil dele ud af sine tanker, og tør række hånden op i undervisningen. Imses historie blomstrer og bliver til en fin lille fortælling om en ensom dreng, der finder en ven og lærer at bede om hjælp til det der er svært.


Jeg vil anbefale Hvad ingen ved til både teenagere, unge og voksne. Imses historie henvender sig til en yngre målgruppe, der selv befinder sig i de samme dilemmaer, mens historien om Jonas og Niklas retter sig mere mod den unge og voksne aldersgruppe. Alt i alt giver jeg bogen 4 ud af 5 stjerner, og en klar opfordring om flere bøger med tabubelagte, usagte emner. Jeg tror, at man bliver et både større og bedre menneske af at kunne forstå bare en lille del af det uforståelige.


#venskab #forbudtkærlighed #ungdom #detuforståelige