Søg
  • Marie Nielsen

Huset i Chelsea

Huset i Chelsea af Lisa Jewell handler om Libby, der på sin 25-års fødselsdag modtager et brev, hvori hun arver et hus, der kan være nøglen til hendes fortid. Som baby blev hun fundet i et forladt hus med tre sortklædte lig i køkkenet, hvoraf to var hendes forældre. Ingen ved, hvad der skete, men Libby er fast besluttet på at finde ud af, hvad der skete med hende dengang og tager til Chelsea for at se hendes fortid i øjnene. Men hun er ikke den eneste, der har ventet på brevet og snart begynder fortidens spøgelser at hjemsøge hende.

Jeg strøg lige igennem den her. Det er en af dens slags thriller, hvor man hele tiden har fornemmelse af, at om lidt går der et eller andet galt, men man kan ikke få sig selv til at lægge den fra sig. Og det er simpelthen lige, hvad jeg trængte til!


Bogen har et ret så omfattende persongalleri og man befinder sig både i Spanien, England og fortiden på en og samme tid, da den fortælles af tre fortællere. To af dem fortæller om det, der sker i nutiden, mens den tredje fortæller om fortiden, fra den dag de fremmede begyndte at flytte ind i huset i Chelsea. Sidstnævnte fortæller er modsat de to andre en jeg-fortæller, hvilket jeg synes var et virkelig godt greb, da man blev fanget af dette jeg på en helt anden måde. Det holdt liv i fortællingen, hvor nutiden til tider var væsentlig mindre spændende end fortiden.


Bogen er på den ene side en slægtshistorie, da Libby prøver at finde ud af, hvem hun er og hvorfor hun blev forladt som baby. Og ikke mindst hvorfor der lå tre sortklædte lig i køkkenet, som jo af gode grunde ikke kunne have fodret og passet den veltilfredse Libby ovenpå. På den anden side er det en thriller og de to ting spiller bare utrolig godt sammen, da man ikke ved, om man kan stole på de (spoiler!) familiemedlemmer, som Libby lærer at kende. Og jeg skal love for, at den her bog tager nogle drejninger, som tog mig på sengen – og når jeg ikke kan regne en bogs handling ud, så er jeg simpelthen i den syvende himmel!


Det bliver til 4 stjerner herfra. Til tider blev handlingen lige til den sløve side og jeg havde da også regnet nogle af de major plottwists ud, hvilket dog ikke gjorde bogen mindre læsværdig. Kan varmt anbefales som et afbræk til disse coronatider, hvor alt godt kan blive lidt for meget hvilken-dag-er-det-lige-det-er-grød.