Søg
  • Marie Nielsen

Hjertet Er 1 Organ

Hjertet Er 1 Organ af Sarah Engell handler om Lucca, der går i 1.g og indtil for nylig var hun en af de dygtigste elever. Nu er hun på vej til at gå under i et selvdestruktivt helvede af cutting og regler, der skal straffe hende for noget, der skete i en garderobe til en fest. Luccas hemmelighed truer med at ødelægge hendes (tilsyneladende) perfekte liv, og mens hun kæmper for at holde sandheden skjult, bliver hun forelsket. I en pige. Men lige meget hvor meget hun prøver og lige meget hvor mange regler, hun opstiller, kan hun ikke holde sig væk fra Xu. Men er hun det værd? Vil Xu egentlig det samme som Lucca? Og kan de overhovedet være sammen, hvis Lucca skal bryde alle sine regler?

Jeg har efterhånden fået læst alle Engells ungdomsromaner, men den her er i en liga for sig. Den var vidunderlig rå og så direkte, at man til tider sad med tanken: det behøvede jeg ikke at få at vide. Både Lucca og Xu var to velskrevne karakterer, og især Lucca kunne lige så godt have siddet og fortalt historien ved siden af mig. Og det burlesque undergrundsmiljø, var bare spot-on. Det var et emne, som jeg hidtil ikke har været stødt ind i før.

Hele problematikken med seksualitet og cutting var, på en eller anden måde, den perfekte blanding. Jeg var vild med bogens slutning, hvor man fik vendt op og ned på det billede som Lucca havde tegnet af en af de andre karakterer. Og, som i de fleste andre ungdomsromaner, arbejder vi med fjerne forældre. Godt nok er de tilstede, men de reagerer ikke på de tydelige faresignaler, så man som læser får en stor trang til at ruske noget fornuft ind i dem.

Det eneste man skal være lidt OBS på, er, at Engell har skrevet tal i stedet for talordet. Der står altså ikke en/et, men 1. Man skal lige ind i det, men når man først har vænnet sig til det, er det svært at være foruden. Det var en spændende skrivemåde og jeg kunne godt lide ideen. Så alt i alt får den 4,5 barberblads skarpe stjerner herfra.

#Cutting #Familie #Kærlighed #LGBTQ