Søg
  • Marie Nielsen

History is all you left me

History Is All You Left Me (på dansk: Fortid Er Alt Jeg Har) af Adam Silvera, handler om Griffin, der mister sit livs store og første kærlighed i en drukneulykke: Theo. Til bisættelsen møder han for første gang Theos nye kæreste, Jackson, og selvom Griffin ikke vil have noget med Jackson at gøre, er der spørgsmål han er nødt til at få besvaret. Og det bliver starten på en helingsproces for dem begge. Men holder de i virkeligheden hinanden fast i sorgen? Og hvad var det egentlig der skete den dag Theo døde?

Det her var min første gang, hvor jeg fik læst en hel bog af Silvera (jeg er endnu ikke kommet gennem Den Dag Jeg Glemmer). Og jeg kunne lide den. Det var en god bog og op- og nedturene var lige min stil. Men… der var tre ting (rettere sagt: tre personer), der irriterede mig og derved ødelagde læseoplevelsen lidt.

  1. Theo. Jeg forstår, at han var meget vigtig for Griffin og alt det, men han virkede ikke som den bedste ven/kæreste, snarere modsat. Han fortæller Griffin, at han elsker ham, men falder derefter for Jackson. Det er der i sig selv ikke noget galt i, men måden, hvorpå han holder Griffin som en “backup”, er bare for irriterende. Og i alle Griffins minderne virker det på mig som om, at Theo var selvcentreret. Det handler meget ofte om hans behov og Griffin der må bøje sig. Og hvad regner han med, at Griffin skal svare, når han fortæller om sin nye kæreste og de ting de gør sammen?

  2. Jackson. Jeg mener, hvad i hede hule helvede foregår der?! Jeg forstår, at det er vigtigt for ham at tage til sin kæreste begravelse og alt, men at leve hos den døde kæreste forældre og derefter kærestens eks i en måned! Jeg var helt enige med Griffins forældre på det område: Jackson skulle tage hjem og få styr på sit liv. Han gjorde absolut ingenting for Griffin ud over at stresse ham!

  3. Griffin. Han var en vidunderlig velskrevet og menneskelig karakter, der virkelig kom til live på siderne. Og alt det om hans OCD var bare … utrolig velportrætteret. Men… igen hvorfor var han så fokuseret på Theo? Ja, Theo var hans første kærlighed og alt det, men Theo holdt Griffin hen, mens han er væk i Californien. Og når Griffin endelig indser, at han skal komme videre og får mulighed, kan han ikke, på grund af denne store kærlighed til Theo. I min optik virkede det ikke som et godt forhold. Jeg forstår, at Griffin vil have den samme kærlighedshistorie som sine forældre, som var high school sweethearts, og derfor har han svært ved at give slip på Theo. Men vil du virkelig bilde mig ind, at der ikke er andre homoseksuelle på hans alder i skolen (historien finder sted i New York for Guds skyld!), der kunne skabe den mulige high school sweethearts kærlighed med ham?


Men alt i alt var det en vidunderlig bog, som gav et nyt pust til YA-genren. Især var jeg vild med, at hvert kapitel skiftede mellem fortid og nutid, så man kom hele vejen rundt om Griffins historie. Denne bog er helt klart værd at tilføje til din TBR-liste (To Be Read) og har man ikke lige mod på den engelske udgave, er den danske lige på trapperne og er snart at find på bibliotekets hylder! I hvert fald får den 3.5 (næsten 4, men også kun næsten) stjerner herfra.


#Kærlighed #Tab