Søg
  • Marie Nielsen

Grimm

Grimm er 10 af brødrene Grimms værste eventyr gendigtet af Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødker. De har allieret sig med John Kenn Mortensen, som har illustreret eventyrerne med vidunderlig grusom præcision. Blandt eventyrerne er de velkendte: Hans og Grete, Rapunsel og (selvfølgelig) Rødhætte. Blandt de mere ukendte er Pigen uden hænder og Fitchers fugl.

Først og fremmest tak til People’s Press, som har været så dejlige at sende os et eksemplar af bogen. For det andet: den her bog har verdens lækreste sider – altså teksturmæssigt. De minder om noget fra en rigtig gammel eventyrsbog. Det der står på dem, er nu også rimelig fedt… nok om det. Til anmeldelsen!


Som så mange andre er jeg vokset op med Grimms eventyr og har fået en form for tilhørsforhold til dem. Man er ikke i tvivl om, hvad der foregår: man kender ligesom devisen. Derfor var jeg også en smule skuffet over, at eventyrerne ikke var mere gendigtede end de var. Jeg havde forventet noget andet end de eventyr, som man kender så godt. Men det var her, at efterskriftet kom til sin ret. Det var virkelig fedt at læse Bøgh og Bødkers kommentarer til, hvorfor de havde skrevet eventyrerne, som de havde. Især var jeg vild med Bøghs kommentar til Hans og Grethe, som ganske rigtig ikke har noget at være glade over. Bødkers version af Rødhætte var absolut fantastisk og jeg var fan af slutningen, som gav det hele en endnu mere dyster vinkel, end historien havde i forvejen.


Mange af eventyrerne har fået en lille ændring, som måske ikke har den store betydning for eventyrets handling, men som til gengæld samler op på nogle af de tråde, som brødrene Grimm ikke formåede at samle. F.eks. fik Drengen der ville lære at være bange en anden slutning, som til gengæld forklarede, hvorfor han lærte at være bange. Hans drøm i slutningen af eventyret bliver forklaret og giver herved en bedre forståelse af, hvorfor han egentlig blev skræmt. Dette er en fed detalje og det har været et kæmpe plus for denne bog.


Det bliver til 3.5 stjerne herfra. Det er en fed bog og illustrationerne fra Mortensens side var prikken over i’et. Konceptet var også godt udtænkt, men (som nævnt tidligere) gik jeg i gang med den her bog med en helt anden forventning – og blev desværre lidt skuffet. Dog synes jeg, at den absolut er en læseoplevelse værd, da både historierne og illustrationerne er en oplevelse i sig selv.


#Eventyr