Søg
  • Marie Nielsen

Geek Girl

Geek Girl af Holly Smale handler om Harriet Manners, der ved utrolig mange ting. F.eks. at en kat har 32 muskler i hvert øre og at en person i gennemsnit griner 15 gange hver dag. Hvad hun ikke ved, er, hvorfor størstedelen af hendes klassekammerater – men især Alexa – ikke kan lide hende. Hun er overbevist om, at hvis hun bare ændrer sig selv, så vil de andre få øjnene op for, hvor fantastisk en person hun er. Så da chancen byder sig, så griber hun den – selvom det betyder, at hun stjæler sin veninde, Nats, største drøm: at blive model. Også selvom mode aldrig har sagt hende noget og at modeverdenen heller ikke lader til at blive hendes største fan. Men alting har sin pris og snart bliver det svært for Harriet at holde sammen på sit gamle liv.

Jeg fik anbefalet lydbogen af Pinaki og det var simpelthen en fantastisk oplevelse. Jeg hørte den engelske version og oplæseren har en fed accent, og formår virkelig at bringe historien til live. Altså kan den engelsk lydbog klart anbefales, men historien fungerer stensikkert også godt på dansk.


Harriet er en pige på 15 år og hun er decideret en nørd, men det er langt fra noget hun er stolt af. Ligesom så mange andre teenagere vil hun bare gerne passe ind og det også selvom hun skal blive til noget, som hun ikke er: en model. Mode har altid været veninden Nats ting, mens dokumentarer og fakta har været Harriets afdeling. Men hun tror, at hvis bare hun kan ændre sig selv, så vil hendes klassekammerater acceptere hende. Hun hjælpes godt på vej af sin over-entusiastiske far, der er dybt uansvarlig, og hendes agent Wilbur, som hurtigt blev en af historiens mest elskelige og farverige karakterer. Jeg var vild med Harriet, som virkelig afspejler følelsen af, at man bare gerne vil accepteres og være en del af fællesskabet. Dog er hun ikke uden samvittighed og prøver virkelig at skåne sin veninde for sandheden – selvom det betyder, at hun lyver for Nat, hvilket (selvfølgelig) ender med at gøre det hele meget værre.

Selve historien var ikke den mest hæsblæsende, men kunne alligevel noget. Jeg synes, at det var en sjov detalje, at selvom Harriet kom ud af skolen, hvor pigerne var virkelig lede, så var de ikke et hak bedre i voksenverdenen. Her var modellerne en meget god afspejling af, hvordan pigerne i skolen opførte sig og et eller andet sted viser det bare, at de roller, man får tildelt i skolen, ofte sidder fast resten af livet. Det irriterede mig lidt, at de voksne (med undtagelse af farens kæreste) var meget fjerne og ikke lod til at registrere de problemer, som foregik hos Harriet – men sådan er det nu engang ofte i YA-bøger. På den anden side var det fedt at læse en YA-bog, som ikke handlede om kærlighed til en fyr, men i stedet kærligheden mellem to veninder – men der var også en lille smule kærlighed til slut. Ingen YA-bog uden kærlighed.


Alt i alt bliver det til 3,5 stjerner herfra. En stjerne for oplæsningen og en for Harriet, som simpelthen er en dejlig karakter. En for Smales skrivestil og en halv for handlingen. Jeg kan varmt anbefale bogen til unge, der føler sig anderledes og nørdede i forhold til de andre – og voksne, som bare trænger til en god historie.


#Nørd #Mode #Skole #Fællesskab #Venskab #Familie #Forventninger