Søg
  • Marie Nielsen

Fordrag med Per O. Jørgensen

Torsdag d. 1. januar gæstede Per O. Næstved Bibliotek. Her fortalte han om sit arbejde som illustrator - og den vejen til at kunne leve af det. Eller, som han sagde, ”tjene nok til at holde skindet på næsen”.


Harry Potter

Per O. er manden bag de oprindelige, danske forsider til Harry Potter, som udkom fra 1998 til 2008. Forsider, som af fans rundt omkring i verden er kåret som nogle af de bedste. Ligesom Hogwarts blev afgørende for Harrys skæbne, blev tegningerne også det, som kom til at blive afgørende for Per O.’s karriere. Dette lå dog ikke i kortene, hvis man spørger ham selv, for som 7-årig ville man ikke have gættet, at der lå en stor kunstner i dvale. Også selvom der eftersigende skulle havde været en engel, som dryssede støv over ham som spæd. Men da en af pigerne kunne tegne en næsten tro kopi af Anders And, tog Per O. blyanten op. Og efter hundrede tegninger lykkedes det: Anders And lignede ham selv og tegneren i Per O. begyndte at blomstre.

Hvis man tilbage i ’98 havde sagt, at Harry Potter på blot 20 år skulle komme til at sælge 500 millioner kopier, ville Gyldendal og Per O. have grinet. Tilbage i ’98 var fantasy-genren sammen med science-fiction-genre noget, som de færreste ville røre med en ildtang. Samtidig var Per O. en mand, der levede med kone og barn i en lille lejlighed, og som lærte at lave markrel i tomat på 100 måder. Men han tror på fantasien og dens evne til at tvinge os til at forestille os det umulige. Så da Gyldendal forelagde ham mulighed for at tegne forsiden til en mulig bestseller (datidens bestseller var en bog, som solgte 5.000 kopier og derover), læste han manuskriptet og faldt - som så mange andre ville gøre i eftertiden - for Rowlings magiske verden. Harry Potter blev det, som slog hul på Per O.’s karriere - ligesom han til De Vises Sten valgte at slå hul ind til den magiske verden.


Fantasien


Når man slår fantasi op i den danske ordbog, får man følgende definition: ”evne til at forestille sig noget ukendt, ikketilstedeværende eller ikkeeksisterende” - det sidste vælger Per O. dog at se bort fra. Og fantasien spiller også en stor rolle i hans daglige arbejde. I løbet af sin karriere har han lavet omkring 250 bogomslag og til samtlige har han læst manuskriptet. Herved begynder hans hoved at tegne, langt før han selv er gået i gang. Men hvis der ikke er nogen historie, hvad gør man så? Så opdigter man den bare selv! Dette gjorde han med de julekort, som han lavede for et par år siden, og julemærket for sidste år.

I løbet af foredraget fortalte han indtil flere anekdoter fra sit liv og ungdom, som alle bundede i lige netop en ting: fantasien. Fantasien, som er roden til alt fra forelskelse og rejser til de små hverdagsting. Problemet er bare, at vi i dag får serveret alt på et sølvfad. De digitale medier giver os knivskarpe billeder. Vi behøver ikke længere forestille os, hvordan Hermione, Harry og Ron ser ud, for svaret venter lige ude på Google.


Biblioteket - Mugglernes Hogwarts

Biblioteket er, i Per O.s optik, Hogwarts. Her kan fantasien få frit spil og slå hul ind til så mange fantastiske verdener, at man kan blive helt rundtosset. Og det er sundt! Det træner vores fantasi. Det træner os i at forestille os det umulige. Der er ikke knivskarpt billede, som gør, at vi alle forestiller os en Hippogriff eller Basilisk på samme måde. Her er plads til fri fortolkning - dog stadig inden for nogle rammer, som forfatteren har sat, bevares. Her er plads til den forestillingsevne, som vi så desperat har brug for i disse innovative tider!

Eller... det var der dengang bogen udkom. Inden filmene kom (som i øvrigt ikke slår bøgerne. Siger det bare) og inden bøgerne blev illustreret af den fantastiske Jim Kay. Men måske skal man alligevel give sig selv lov til at glemme, hvordan Emma Watson og de andre ser ud. Glemme, hvordan Hippogriffen og Basilisken er animeret, og istedet forestille sig det hele. Jeg tror, at en af Per O.'s pointer var, at nogen gange kan det være sundt at tage sit mentale viskelæder og starte forfra. Og hvad bedre måde at gøre det på, end at læse en eventyrlig bog som Harry Potter?

Og - i min optik - han har da så absolut ret! Jeg håber, at alle kender følelsen af at blive suget ind i en god historie. Håber, at alle kender den snurrende følelse i fingrene og hvordan den almindelige verden er så irriterende grå og kedelig, når man tvinges ud af bogen. Og med det vil jeg give det vidunderlige foredrag, fyldt til randen med magiske tegninger og morsomme anekdoter, 5 stjerner. Til slut vil jeg opfordre alle - store som små - til at finde det mentale viskelæder frem og give sig selv lov til at se de magiske verdener - hvad end det er Rowlings, Tolkiens eller en helt tredjes - på en helt ny måde.