Søg
  • Marie Nielsen

Filterløs

Filterløs af Anna Arendse Thorsen handler om Alma, der går i gymnasiet og lever et helt almindeligt gymnasie liv med fester, druk, veninder og fyre. Liver bliver endnu bedre, da en utrolig lækker fyr vender sin opmærksomhed mod hende. Alma svæver rundt på en lyserød sky og endelig begynder tingene at gå hendes vej. Det eneste problem er hendes angstdiagnose og de piller, som holder den i skak. Men det hele går så godt, at hun føler, at pillerne ikke længere er en nødvendighed. Så pillerne smides ud og Alma føler sig fri, og livet er fedt… lige indtil det hele går galt.

Jeg havde hørt godt om Filterløs, som skulle være noget andet end de klassiske ungdomsbøger. Og det var den da også. Det at være psykisk syg blev grebet an på en helt anden måde, end man er vandt til. Men alligevel synes jeg, at historien faldt lidt til jorden. Alma er en god karakter, men jeg føler ikke, at hun og historien fik lov til at udfolde sig ordentligt. Sproget var meget barberet, hvilket havde sin charme, da man ikke fik det hele foræret. Men samtidig fjernede den også nogle af de ting, som ville have gjort, at man kunne forbind sig med Alma. Dog gav detaljerne omkring farens død historien lidt drivkraft men langtfra nok.


Udover det var der også Almas diagnose. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at hun har fået lov til at bo alene, når hun tydeligvis ikke kan magte det. Hun virkede direkte dum, da hun smed pillerne ud og ikke lod til at tænke over de konsekvenser, det ville få, når hun tog en kold tyrker. Derfor bliver det kun til 2 stjerner herfra. Jeg vil dog sige, at jeg tror på, at Thorsen nok skal skrive en brand god roman på et tidspunkt. Historien om Alma formåede bare ikke at udnytte sit fulde potentiale.


#Tab #Gymnasiet #Familie #Angst #Kærlighed