Søg
  • Liv Tange

Evnen

Spoiler-alert for Odinsbarn og Råddenskab, der er første og anden bog i serien Ravneringene af Siri Pettersen.

Evnen er tredje og sidste bog i Siri Pettersens bogserie ”Ravneringene”. Hirka er endnu engang gået i gennem ravneringene, og hun befinder sig nu i de ligfødtes verden. Denne verden er meget anderledes end dem hun kender, og Hirka bruger lang tid på at lære rigets regler og levevis. Bl.a. er ens stilling i hierarkiet ekstremt vigtig for de blinde og Hirka må snart indse at hun bliver nødt til at ændre sin personlighed og sine værdier hvis hun vil passe ind. Endnu en ting hun skal tillære sig: her kalder De blinde sig Umpiri, og de snakker Umöni, hvilket er et sprog Hirka hurtigt må lære hvis hun vil udrette noget som helst.

Hirka møder endelig sin blodsfamilie, huset Modrasme, og hun må sande, at familien gemmer på en hemmelighed, der kan få hele huset dræbt hvis den slipper ud. Hirka må balancere mellem loyaliteten til sin nyfundne familie og loyaliteten til Ymslanda og Rime. Hun føler unægteligt et ansvar over for sin familie, men hun savner også Rime og den verden hun kender.

De ligfødte tørster efter evnen som blev stjålet fra dem for længe længe siden. Hirka må indse, at den krig, som hun troede hun kunne stoppe, er uundgåelig, og hun bliver nødt til at vælge side snart.

Jo længere man kommer i Ranveringene des nemmere bliver det at forstå Hirkas verden, og når man først har fat i universets hovedtræk er det svært at slippe det igen. Jeg ville ønske at serien var længere, men på den anden side slutter historien et virkelig godt sted, så jeg kan ikke se hvad Ravneringene 4 skulle handle om. Men har vi bognørder det ikke tit sådan? Vi vil gerne læse bøgerne færdig, men vi ønsker ikke at de skal slutte. En god ting (måske) er dog, at der går rygter om en filmatisering af Ravneringene. Dette kan gå begge veje, ligesom filmatiseringen af alle andre gode bøger. Der er dog ingen tvivl om, at hvis Ravneringene bliver filmatiseret, så sidder jeg klar.

Evnen får selvfølgelig 5 ud af 5 stjerne, ligesom de to andre i serien. Den lever fuldt op til den standard som de andre to har lagt. Dette er ikke en serie for nye læsere, måske heller ikke for garvede læsere der er nye til fantasy-genren. Til gengæld vil jeg anbefale serien til alle der elsker fantasy-genren, og alle der er klar på en god udfordring. Og et godt råd: fortsæt med at læse. Jeg ved godt at historien er underlig i starten, og til tider totalt uforståelig, men når man er nået et stykke ind giver det mening. Man skal bare lige have fat i Hirkas verden først, og så skal man være åben overfor det fantastiske univers.

#Krig #MustRead #Familie #Fantasy #Kærlighed