Søg
  • Liv Tange

En mand der hedder Ove

En mand der hedder Ove, af Fredrik Backman, handler om den 59 år gamle, sure mand Ove. Han bor i et villakvarter, i det samme hus, som han flyttede ind i sammen med sin nu afdøde hustru, dengang han var ung. Dengang var kvarteret bare en lille række huse, omgivet af skov og mark, men som tiden gik, voksede kvarteret sig større, og Ove bor nu i et stort villakvarter, med masser af irriterende naboer. Hver morgen går Ove sin inspektionsrunde i kvarteret. Han tjekker at der ikke holder cykler uden for cykelstativerne, at dørene til garagerne er låste, og at affaldet er sorteret korrekt. Men vigtigst af alt holder Ove øje med, at der ikke kører biler inde i kvarteret. Ove er desuden blevet enig med sig selv om, at livet ikke er værd at leve uden hans elskede hustru, så igennem bogen prøver han ihærdigt at begå selvmord på forskellige måder, hvilket han ikke er særlig god til.

En helt almindelig novemberdag bakker en bil pludselig ind i Ove´s postkasse. Ejerne af bilen, den gravide Parvaneh og hendes mand Patrick, er ved at flytte ind overfor Ove, hvilket absolut ikke hujer ham. Den lille familie skal dog  vise sig at være starten på en ny og måske gladere tid for vores gamle, sure ven.

Alt i alt synes jeg godt om ”En mand der hedder Ove”, og den er klart værd at læse, hvis man er ved at være træt af perfekte YA-romaner, larmende sci-fi bøger og sukkersøde kærlighedstriologier. ”En mand der hedder Ove” er ingen af disse. Jeg ved faktisk ikke helt hvilken kategori jeg vil sætte denne bog ind i. Måske en ”Jeg burde ikke sidde og grine for mig selv over det her” kategori. Men det gjorde jeg. Grinede. Nogle gange over ting der egentlig ikke burde være sjove, men man kan simpelthen ikke lade være, når Ove gang på gang mislykkes i at begå selvmord, eller når han ukuelig står fast på, at SAAB er det eneste rigtige bilmærke.

Så en hyggelig og god bog til hvis man er kørt død i de sædvanlige bøger fra bestseller listerne. Derfor får bogen 3 funklende stjerne herfra.

#Familie #Fjendskab #Venskab #Vrede