Søg
  • Marie Nielsen

En af os lyver

Forhåndseksemplar af En af os lyver af Karen M. McManus, som udgives af CarlsenPuls (tusind tak for det i øvrigt!). Bogen handler om fem unge, der møder hinanden til eftersidning:

  1. Yale ansøgeren Bronwyn, som (næsten) altid følger reglerne.

  2. Sportsstjernen Cooper, som kun har styr på sit liv, når han er på baseball-banen.

  3. Skolens badboy Nate, som er godt på vej i den forkerte retning.

  4. Skønheden Addy, som for alt i verden holder sammen på sit perfekte liv.

  5. Outsideren Simon, manden bag Bayview Highs Sladder-app, som aldrig kommer til at afsløre noget om de fire igen.

For under eftersidningen dør Simon, kun 24 timer før han vil offentliggøre nogle hemmeligheder, som vil ødelægge de fires liv. Ifølge efterforskningen er hans død ikke et uheld, hvilket lader os tilbage med ét spørgsmål: alle fire har en hemmelighed. Hvem ville gå længst for at beskytte den?

Kender du kultfilmen The Breakfast Club fra ’85? Jeg elsker den film. Persongalleriet, handlingen, det hele spiller for mig. Og da jeg først hørte om En af os lyver, mindede den mig om den (senere hen har jeg læst et interview med McManus, som ganske rigtig drog inspiration fra filmen). Vi starter ud med eftersidning, de snakker lidt frem og tilbage, Simon dør… og her veg den så fra filmen. Okay, dette skal ikke være en sammenligning af bog og film, men mere lige give dig en ide om, hvorfor denne bog er så vanvittig god! For man kan nemt blive bange for, at karaktererne ”bare” bliver en copypastet udgave af de filmiske karakterer. Men de fik så meget mere kød på, og jeg følte ikke, at de blev alt for klichefyldte… okay, Bronwyn og Nate blev, men det var stadig lidt lækkert.


Addy var jeg ikke den store fan af i første omgang, men efter at have genlæst bogen er jeg faldet pladask for hende. Hun gennemgår en utrolig forvandling og er (ved nærmere eftertanke) den eneste karakter, som bliver ordentlig ramt af afsløringen af hendes hemmelighed: hun har knaldet uden om! Hendes kæreste, Jake (aka kontrolfreak), slår hånden af hende sammen med resten af hendes ”venner” og så står Addy med håret dybt begravet i postkassen. Men hun tager styring i sit eget liv (efter at have grædt i et par dage, men hun er lovligt undskyldt). Dette sker bare ikke for Bronwyn, Nate eller Cooper, som alle har en eller anden til at holde dem oppe.


Hele mordgåden var fed. Politiet, der ikke kunne se bort fra de fire i rummet, og pressen, som svingede i pendulfart. Jeg elskede, at Cooper havde en facebookside, som fik flere tusind likes, og at en gruppe teenagepiger syntes, at Nate havde drømmende øjne, og derfor ikke kunne være moderen. Det var vidunderligt, at McManus fik inddraget mediecirkusset og jeg grinede flere gange. Især de Tumblr-indlæg, der kom frem, gjorde, at man blev i tvivl om, hvem man kunne stole på. For godt nok hørte man det fra alle personers synsvinkel, men kunne en af dem være en utroværdig fortæller?


Alt i alt var det en utrolig velskrevet bog og jeg kan næsten ikke vente med at få fingrene i flere af hendes bøger… når hun får skrevet dem vel og mærke. Da CarlsenPuls bad om stjerner fra 1 til 6 (normalt kører vi 1 til 5), får bogen 5 mistænksomme stjerner.


#Vrede #Familie #Konflikt #Accept #Mord #LGBTQ