Søg
  • Caroline Martinussen

Der Vokser et Træ i Brooklyn

Der Vokser et Træ i Brooklyn af Betty Smith foregår i starten af 1900-tallet og handler om pigen Francie. Hun bor i slumbydelen Williamsburg i Brooklyn, der er fyldt med fattige immigranter fra Irland og Tyskland, præcis som hendes egne forældre. Francie har sit fristed i bøger. Hun læser en bog fra det lokale bibliotek hver eneste dag, og får altid de bedste karakterer for sine stile i skolen. Francies lille familie, der består af hende selv, hendes lillebror, og hendes mor og far, som alle kæmper sig gennem hverdagen. Hendes mor arbejder hårdt, hendes far drikker og har kun engangsjobs. Men selvom det kniber med pengene, så vil de ikke kun overleve. De vil være lykkelige. Francie afspejler forfatteren Betty Smith selv – da bogen er skrevet i 1940’erne, er det en klassiker, og den fortæller Betty Smiths egen historie. Det er en historie om kærlighed, fattigdom, mod og kampen for et godt liv. Om fortvivlelse og håb. Modgang og medgang.  Og masser af talent og gåpåmod.

Jeg elskede den her bog. Jeg fik den i fødselsdagsgave, og tog den med på sommerferie. Og blev nødt til at få mig selv til at gemme en stor del af den til hjemturen, fordi jeg simpelthen slugte den. Den beskriver barndommen og livet i en fattig familie sindsygt godt, det føles som om man selv lever der. Og fordi Francie er barn i en stor del af bogen, ser man på livet fra et barns synsvinkel, hvilket jeg synes er SÅ fedt. Det er virkelig en klassiker, og om man er ung eller gammel, kvinde eller mand er fuldkommen lige meget: alle kan læse den. Den omhandler emner som alle på en eller måde kan relatere til, og det er en af tingene jeg elsker den for. Det eneste jeg vil sige, er at siden den er skrevet i 1940’erne, kan den være en smule svær. Der bliver anvendt nogle ord og vendinger som vi ikke bruger i hverdagen, men det er ikke værre end, at man bare lige skal læse stykket en gang mere.


Så overall, 4,5 store stjerner. Den var en absolut fornøjelse at læse, og selvom det måske ikke er det man normalt griber fat i på hylden (det var det heller ikke for mig), ville jeg unde alle at læse den mindst en gang i deres liv. Den er virkelig værd at springe ud i, også selvom den kan virke en smule uoverskuelig i starten. Så lover jeg dig, at du ikke vil fortryde det bagefter!


#Familie #Fattigdom #Håb #Kærlighed