Søg
  • Caroline Martinussen

Call Me by Your Name

Call Me By Your Name er en kærlighedsroman skrevet af Andre Aciman i 2007. Bogen blev filmatiseret i 2017 med Timothee Chalamet og Armie Hammer i hovedrollerne.


Året er 1983. 17-årige Elio Perlman og hans forældre er rejst til Norditalien, som de gør hver sommer, hvor de har et hus. Hver sommer i 6 uger, får Elios far en praktikant på besøg, som skal bo hos dem i 6 uger i sommerferien, og hjælpe ham med sit professor-arbejde. Sådan har det været hele Elios liv, så han er vant til at disse mennesker kommer og går, uden at han lægger så meget i det.


Men i sommeren 1983, får Elios far en usædvanlig mand på besøg. Han er i midten af tyverne, og ingenting som de tidligere praktikanter der har boet hos dem. Oliver er charmerende og selvsikker, og tager alting som det kommer. Elio bliver hurtigt interesseret i ham, og det viser sig, at Oliver også er interesseret i Elio. Deres venskab blomstrer op og bliver mere end bare et venskab, efter mange ugers ”kan han lide mig, kan jeg lide ham”-tanker fra dem begge to.


De to turtelduer tager på en tre-dagstur til Rom, eftersom Oliver har noget arbejde der, som en afslutning på hans ophold hos Perlman-familien den sommer.

Sommeren bliver til efterår, og efteråret bliver til vinter. Elio og hans forældre er igen rejst til Italien i juleferien, hvor Elio modtager et opkald fra Oliver. Han fortæller, at han husker alt og at han ville gøre alt for at genopleve hans ophold hos Elios familie. Men han fortæller også Elio en trist nyhed, som gør Elio meget ked af det. Vil de to nogensinde se hinanden igen?


Call Me By Your Name er en enestående roman, med en enestående kærlighedshistorie (som jeg jo er vild med). Jeg elskede den unægtelige kemi der var mellem Oliver og Elio fra dag et, og det pinede mig simpelthen, at de var så længe om at indrømme deres følelser for hinanden. Jeg kunne også rigtig godt lide, at selvom historien handlede om to fyre, så tog det ikke overhånd, som det gør i nogle andre bøger. Det var bare en detalje, og det kunne jeg godt lide.


Andre Aciman skriver som den drøm. Han skrivestil er utrolig flot og meget beskrivende. Jeg fik krystalklare billeder i mit hoved, da jeg læste bogen! Man kommer også helt ind i hovedet på Elio, da hele bogen er en blanding mellem hans tanker, og selve handlingen. Det kunne godt være en smule forvirrende til tider, men slet intet der gjorde noget. Der er så mange unikke scener i den bog, og der var især et specielt tidspunkt på deres tut til Rom, der virkelig skilte sig ud, synes jeg.


Som sagt, så blev bogen filmatiseret i 2017. Filmen er efter min mening, lige så god som bogen. Det er en af de få tilfælde, hvor bog og film går hånd i hånd, og hvor oplevelsen faktisk er større, hvis man både ser filmen og læser bogen. Nu har jeg set filmen et utal af gange, og man kan vel godt sige at den er på min top 3. Jeg så filmen før jeg læste bogen, og det hjalp mig faktisk til at forstå bogen bedre, fordi at den er skrevet på den specielle måde. Så selvom det ikke sker ofte, mener jeg faktisk at det er bedst at se filmen før man læser bogen!


Med alt dette sagt, giver jeg bogen 4,5 ud af 5 smukke, funklende, Oscarvindende stjerner. Det er en af de bedste læseoplevelser, jeg nogensinde har haft.


#Familie #Italien #Forelskelse #Venskab #LGBTQ #Kærlighed