Søg
  • Marie Nielsen

A good girl's guide to murder

A good girl’s guide to murder af Holly Jackson handler om Pippa “Pip” Fitz-Amobi, der bor i Little Kilton. 5 år tidligere blev Andie Bell dræbt af hendes kæreste Sal Singh, som efterfølgende begik selvmord. Det er den officielle historie og det er på trods af, at man aldrig fandt Andies lig. Men Pip er ikke sikker og da hun skal vælge emne til hendes EPQ-projekt, vælger hun sagen med det formål at rense Sals navn, da hun er en af de eneste, der tror på hans uskyld. Hun får snart hjælp af Sals lillebror, Ravi, og sammen begynder de at gave i, hvad der egentlig skete for 5 år siden. Men som Pips undersøgelser skrider frem, bliver det mere og mere klart, at nogen ønsker at holde begivenhederne omkring Andies død hemmelige.

Jeg har en ting for en god krimi og den her skuffede mig ikke. Først og fremmest må jeg krybe til korset og sige, at jeg udelukkende valgte bogen på grund af titlen og forsiden. Det var en speciel titel, og forsiden med knappenålene og det røde garn udgjorde tilsammen et rigtig godt blikfang.


Først og fremmest handlingen. Jeg kunne godt lide ideen om, at en 17-årig teenager opklarer et mord i forbindelse med et skoleprojekt. Det var en alternativ vinkel på det og jeg synes, at det fungerede rigtig godt. Især fordi det betød, at bogen blev opbygget af hendes logbogsoptegnelser og billeder af beviser. Det gav noget ekstra til bogen, at den ikke bare var ren tekst, men at den havde noget ekstra visuelt. Jeg havde dog et problem med, at bogen sprang fra Pip, der vendte og drejede mordet i logbogen, til helt almindelige hverdagsbegivenheder. Det var sikkert med for at vise kontrasten og hvordan mordet fik en større og større rolle i Pips liv, men nogle gange blev det for forvirrende. I forhold til hvem morderen var (ingen spoilers, bare rolig), så havde jeg gættet noget af det – hvilket jeg godt kan lide -, men der var noget mere til det – hvilket jeg rigtig godt kan lide. Det blev ikke forudsigeligt, hvilket er et kæmpe plus. Det er trods alt en krimi.


Jeg kunne godt lide Pip som hovedperson. For hende handlede det ikke om at løse mordet, men i stedet om at bevise, at Sal var uskyldig og lige så meget et offer som Andie. Hun gik fra at stå på sidelinjen af mordet til at blive trukket mere og mere ind i det, indtil det til sidst fyldte alt for meget i hendes hoved. Jeg kunne godt lide, at hun blev så opslugt af det, at det nærmest blev til en besættelse for hende. Samtidig kæmper hun også senere hen i bogen med, hvor langt hun kan gå, da hun bor i en lille by, hvilket betyder, at mange af hendes venner og bekendte hurtigt bliver mistænkeliggjort. Ved at hun bor i en lille by, havde hun også begrænsede muligheder for at interviewe folk til hendes projekt, da rygtet hurtigt spreder sig og alle var enige om, at Sal var morderen. Men det lille lokalsamfund fungerede rigtig godt som setting til historien, som ikke kunne have fungeret nær så godt i en større by. Det der især fangede mig var, at alle havde hemmeligheder og folk kendte hinanden på kryds og tværs, så man havde masser af mistænkte. Især fordi man hurtigt fandt ud af, at der foregik ting i den lille by, som bl.a. involverede stoffer, hvilket kun vr med til at spice tingene op.


Alt i alt var det her en virkelig god bog og jeg fløj igennem den på to dage. Den får 4 stjerner og kan varmt anbefales til de 13-årige og opefter, da den beskæftiger sig med emner, der ikke er egnede til yngre læsere.


#Mord #Venskab #Familie #Frygt #MustRead