Søg
  • Marie Nielsen

Burn

Burn af Patrick Ness foregår i USA i 1957, altså i begyndelsen af den kolde krig. Historien tager sin begyndelse da Sarah Dewhursts far hyrer dragen Kazimir (af rasen Russian Blue) til at hjælpe dem med at rydde markerne omkring deres farm. Sarah og hendes far er i forvejen outsidere i den lille by Frome og det bliver ikke bedre af, at de hyrer en drage. Men situationen bliver endnu mere besværlig, da Sarah begynder at snakke med Kazimir – noget som hendes far ellers har forbudt hende. Og snart begynder tingene at spidse til, da dragen fortæller hende, at han er kommet for at advare hende om en profeti, der handler om, at hun alene kan redde verden. Og det vare ikke længe før Kazimir ikke er den eneste nyankomne i Frome.

Jeg er simpelthen så glad for Patrick Ness, så jeg kastede mig næsten frådende over Burn. Og det var virkelig noget ud over det udsædvanelige og jeg slugte den på ingen tid – og det på trods af, at jeg ikke er vildt meget for fantasy.


Men den her bog er bare så meget mere end fantasy. Det er fordomme, kold-krigs-vanvid og ungdomskærlighed (det er trods alt stadig YA), der gøres mere spiseligt, fordi der er en drage indblandet. Og det fungerede overraskende godt. Jeg var fuldstændig opslugt af historien og i klassisk Ness-stil så tog den et par vanvittige drejninger. Og uden at spoile for meget, vil jeg bare lige nævne, at Ness leger med alternative universer, der kommer til at spille en mega fed rolle i forhold til historien.


Det jeg især vil fremhæve, er den måde, som Ness spiller med fordomme på. Sarah og hendes far er i forvejen outsidere i samfundet, da Sarahs mor var sort. Men det bliver slet ikke bedre af, at de hyrer den russisk drage Kazimir til at hjælpe dem på farmen. Jeg synes, at man virkelig fik et indblik i den frygt og mistænksomhed, der herskede under den kolde krig og (det handler måske mest om mine egne fordomme) især også i små landsbysamfund. Samtidig bliver det hele gjort på en måde, der latterliggør frygten, da Kazimir gentagne gange påpeger, at drager ikke har den mindste interesse i menneskers politiske spil. Ligeledes får religion også en lille tur i maskinen, da Ness laver en dragetilbedende kult, der ønsker, at mennesker og drager ikke længere skal leve adskilt. Men kulten er også med til at vise, hvor farligt det kan være at underminere noget, som man finder dybt latterligt og derved også harmløst.


Til sidst vil jeg lige hurtigt nævne, at jeg var vild med Ness’ take på hele dragetemaet. Det her er en lille spoiler, men jeg skal nok pakke det ind. Jeg var vild med hele ideen om, at drager lever inde i folk selv og ikke kun er noget overnaturligt. Denne pointe fandt jeg rimelig langhåret i starten, men som historien skrider frem, bliver det mere og mere tydeligt, hvor vigtig en rolle den rent faktisk spiller. Og så er hele billedet på, at nogen mennesker er mere vrede eller opfarende på grund af, at de har en ild i sig, simpelthen smuk.


Jeg giver bogen 5 brandvarme stjerner og sidder lidt og håber på, at der kommer en lille to’er (måske bare en spinn-off). Hvorfor? Jo, fordi Ness da lige lukkede hele festen af med en cliffhanger, der fik mig til at kræve mere. Bogen kan anbefales til alle, der trænger til en page-turner med tråde til den virkelige verden, men som alligevel vender op og ned på tingene, når man mindst venter det.


#DenKoldeKrig #Ungkærlighed #Forelskelse #Profeti #Drager #Alternativvirkelighed