Søg
  • Freja Kofod-Hansen

7 bøger du kan give eller ønske dig til jul

Det er den 2. søndag i advent og vores lille gave til jer er en lille guide, til hvad man kan ønske sig eller hvad man kan give i julegave. En bog er den perfekte julegave, da det er noget man kan have for evigt. Jeg plejer altid at sige til min familie, at de skal skrive en lille hilsen i bogen, hvor der står, hvornår jeg har fået den og af hvem. Det gør det altid så hyggeligt når man læser i bogen igen og at man så kommer i tanke om hvem man fik den af.


Jeg har derfor lavet en liste med bøger vi kan anbefale og jeg kan nok ikke komme uden om at listen er påvirket af min kærlighed for romantiske historier, MEN jeg har nu prøvet at gøre en indsats for at der også er noget der ikke er super pladder romantisk. God læselyst og glædelig jul til jer alle sammen.


PS. Hvis man vil læse en mere i dybten anmeldelse af bøgerne så er der link til de af bøgerne som vi har anmeldt:)


1. Til hende der elsker musik og kærlighed

Måske en dag af Colleen Hoover


Colleen Hoover er "the queen of romance" eller ihvertfald i toppen af poppen. Måske en dag var en af hendes første bøger der blev udgivet på dansk, og handler om den musikstuderende Sydney, som har fundet ud af at hendes kæreste har været hende utro med hendes bedsteveninde. Derfor flytter hun ind hos guitaristen Ridge. De begynder at spille musik sammen og følelserne i mellem dem begynder hurtigt at spirer. Der er bare lige den ene ting, at Ridge har en kæreste.


Der er mange grunde til, at denne bog er med på listen. For det første så er det en kærligheds bog som er meget kompleks, så hvis du er typen der hader platte romantiske bøger og gerne vil læse om noget real love, så er denne bog den rette for dig. Selvom jeg ved at det er en kærligheds bog er jeg i tvivl om de ender sammen og det er jeg indtil aldersidste side (og sådan er det hver gang jeg læser den). Måske en dag er anderledes end så mange andre bøger da du får lov til at høre de sange Ridge og Sydney skaber sammen. Griffin Peterson har indspillet alle sangene der bliver skrevet og det giver en helt anden oplevelse når man læser bogen.

2. Til hende der elsker poetiske bøger

Himlen ved mine fødder af Jandy Nelson


Himlen ved mine fødder handler om 17 årig Lennie, som pludselig mister sin søster Bailey. Lennie og Bailey var uadskillelige og nu er den varme, livsglade, dejlige Bailey væk. Lennies verden falder sammen og hun føler sig helt alene i verden. Der er kun en anden person i verden der forstår hende. Baileys efterladte kæreste Toby. De søger trøst hos hinanden i deres fælles sorg. Men så dukker Joe op. Joe kendte ikke Bailey. Han taler og smiler til Lennie, så det gør hende blød i knæene. Lennie er nu splittet mellem Toby som giver Bailey liv eller Joe der giver Lennie liv.


Himlen ved mine fødder er en hjerteskærende bog, hvor jeg kunne mærke Lennies sorg i hele min egen krop. Udover at være en bog der fortæller om en dyb sorg, skriver Lennie også en masse smuk poesi og bogen er i sig selv et kunstværk fyldt med smukke karakterer og mørke overraskelser. Hvis du kan lide at græde til bøger, eller bare godt kan lide en bog der er smukt skrevet, så er denne bog helt klart noget til dig og jeg kan sige, at jeg har læst denne bog 5 gange ind til videre. Den skuffer aldrig.

3. Til ham eller hende med fantasy og spænding i blodet

Odinsbarn af Siri Pettersen


15 årig Hirka er et odinsbarn en haleløs råddenskab fra en anden verden. Hun er foragtet, frygtet og jagtet. Eller det bliver hun ihvertfald hvis der er nogen som finder ud af at hun er et odinsbarn. Som 15 årig skal ætlinge til Ritualet. Her skal de vise at de kan favne overfor rådet. Der er bare lige den ene ting. Hirka har aldrig kunne favne. Hun ved at rådet vil finde ud af at hun er jordblind hvis hun tager til Ritualet. Heldigvis får hun hjælp fra sin barndomsven Rime. Rimes familie stammer fra en lang række af magtfulde rådsmedlemmer, men vil hans stærke tilknytning til Evnen være nok til at redde Hirka fra Rådets skarpe klør?


Odinsbarn er første bind ud af tre og den perfekte bog til jer derude som godt kan lide High Fantasy. Den er fyldt til randen med spænding og vilde aktion scener. Det er en bog til både drenge og piger, til både unge og voksne. Det kræver lidt at starte på den, da man først skal præsenteres for verdenen, men så snart man er kommet godt ind i det bliver serien bare bedre og bedre.

4. Til hende der har læst Stolthed og fordomme

Stormfulde højder af Emily Brontë


Stormfulde højder forgår i 1800-tallet og handler om hittebarnet Heathcliff som vokser op hos familien på gården Wuthering Heights. Han og stedsøsteren Catherine er uadskillelige i en meget intens kærlighed. Catherine bliver tvunget af sin jaloux bror til at gifte sig med en mere fornem mand end Heathcliff. Heathcliff er overbevist om, at Catherine ikke gengælder hans kærlighed og forlader derfor Wuthering Heights. Nogle år senere kommer han tilbage som en rig mand, der vil tage sin hævn på alle dem, der har såret ham.


Stormfulde højder er en bog til jer som er en sucker for klassiske romaner, men hvis I elsker romantiske klassiske romaner, så har I muligvis allerede læst denne meget berømte bog af en af Brontë søstrene. Så hvis du er en newbie indefor klassikere så er det her et godt sted at starte. Stormfulde højder er en mørk, dyster og dramatisk fortælling om slægt og om et dybt had og en lidenskab der er altødelæggende. Den er hård at læse og du vil helt klart komme igennem en masse følelser imens du læser den, men det vil være det hele værd.

5. Til dem der savner action og humor i deres hverdag

Cherub: Mission 1 Ildåb af Robert Muchamore


Da 12-årig James er blevet forældreløs, bliver han hentet af CHERUB, en hemmelig organisation, som uddanner børn til at blive spioner. For at James kan kalde sig en spion skal han igennem en 100 dags lang grundtræning hvor han skal udføre en masse psykiske og fysiske prøvelser som kan klare gøre ham på tingene han skal igennem ude i den virkelig og farlige verdenen.


Cherub er en bog som man typisk tænker er for børn, men jeg vil lige gøre det klart og sige at stort set hele min familie har læst den 17 bøger lange serie. Min tante, kusine, fætter, lillesøster, min far og min moster og så selvfølgelig mig selv. Børnene i bogen lærer som 12 årig at køre bil, de kan 3 til 4 sprog og de tager rundt i hele verden for at narre kriminelle, for hvem kunne nogensinde forstille sig at et barn kunne være en del af den britiske efterretningstjeneste? Det er en genial serie, hvor du kan sidde i bussen på vej i skole og ende med at græde af grin. Det også en bog hvor det ender med at CHERUB er en del af din familie og når du skal give slip, kan du ikke lad være med at græde. LÆS DEN. Jeg mener det!

6. Til hende der aldrig kan få nok af varulve og vampyrer

Månens kald af Patricia Briggs


Mercy er vokset op sammen med varulve, men hun er selv en walker også kaldet formskfiter. Hun kan forvandle sig til en prærieulv. En dag bliver hendes nabo Adam som er den lokale alfa overfaldet og hans datter bliver bortført. For at hjælpe ham er hun nød til at tag tilbage til den varulveflok som bortførte hende som 16-årig.


Mercy-serien foregår i en overnaturlig verden, som er fyldt med feer, vampyrer, varulve og hekse. Den har den lækre fyr og er fyldt med spænding og det er selvfølgelig altid rart at dykke ned i en let læselig bog, der har udgangspunkt i vores egen verden, men med et twist. Serien er en længere serie, men der er kun 3 bøger der er udgivet på dansk, man kan dog finde resten af serien på engelsk på saxo.

7. Til hende der let forelsker sig i de mystiske fyrer

Ravnedrengene af Maggie Stiefvater


Blue Sargent har altid fået af vide af hendes synske familie at hun vil komme til at slå sin store kærlighed ihjel. Der er blevet gjort alt for at modsige Blues skæbne, men alle kvinderne i Blues familie er enig om at hvis Blue kysser sin store kærlighed, vil han dø. Blue er den eneste i sin familie som ikke er clairvoyant, men alligevel ser hun ånden af en ung mand, hans navn er Gansey og han er en del af ravnedrengene og pludselig bliver Blue involveret i de mystiske drenges søgen efter ældgammel magi.

Ravnedrengene har været en New York Times Bestseller og der er noget om snakken. Den er fyldt med mystik og karakter med dybe sår på sjælet. I første bind følger vi Blue som har besluttet sig for ikke at blive forelsket, hvilket man fra starten af ved vil gå galt, når man hører om den charmerende Gansey. Generelt synes jeg det er en genial bog som er anderledes en hvad vi normalt ser inde for ungdoms litteraturen. Den er til hende som er klar på at tag med ud på et eventyr og opklare et mysterie som er meget mere indviklet ind hvad det bare ser ud til.