Søg
  • Marie Nielsen

13 Reasons Why

13 Reasons Why af Jay Asher handler om Clay, der modtageren en mystisk pakke. Pakken indeholder 13 kassettebånd fra Hannah Baker, pigen fra hans skole som for nylig begik selvmord. Pigen, som Clay var håbløst forelsket i. Da han afspiller det første bånd, fortæller Hannah, at alle der modtager disse bånd, spillede en rolle i hendes tidlige død. Men Clay kan ikke finde ud af, hvad det er, som han har gjort mod hende. Og den eneste måde han kan finde ud af det på, er at trykke på play. Men kan han klare at høre sandheden?

Hvorfor skal man læse denne bog? Handlingsforløbet og den vigtige historie. Ja, det lyder måske en smule banalt, men lad mig forklare. Hele handlingen finder sted på en nat. Det betyder, at der er tale om 288 sider, der konstant kræver ens fulde opmærksomhed. Ligesom Clay vil man gerne finde ud af, hvorfor i alverden Hannah begik selvmord. Og ikke mindst: hvilken rolle spiller Clay i alt det her? For mig betød tiden i bogen også, at jeg ikke kunne lægge den fra mig. Ligesom han ikke kunne lægge båndene fra sig, kunne jeg ikke løsrive mig fra bogen.

Og nu kommer det, som altid bliver sagt i forbindelse med 13 Reasons Why: det er en vigtig historie. Hele bogens præmis går ud på, hvilken rolle man selv spiller – og om man er den rolle bevidst. Man kan hurtigt komme til at være en del af et sygt cirkus – også selvom man ikke deltager aktivt. Samtidig giver bogen også et indblik i, hvor svært det er at vide, hvad der foregår oppe i andre folks hoveder.

Alt i alt er det 4 snurrende stjerner herfra. Det var en virkelig fed læseoplevelse og den var langt fra så klichéfyldt, som jeg havde frygtet. Ashers skrivestil er genial, men på en måde bliver det lidt for meget med f.eks. den bil, som forfølger Clay i løbet af bogen.

#Tab #MustRead #Selvmord #Mystik #Skole #Mobning #Teenager #Kærlighed