Søg
  • Liv Tange

10 bøger du skal læse/lytte til, mens du sidder hjemme

Corona-virussen har virkelig ramt vores lille land og hvis du nu sidder derhjemme, og mangler et afbræk fra lektier og nyheder, så kan du her få 10 anbefalinger til bøger og lydbøger, som du kan kaste dig over. Selvom bibliotekerne har lukket, så frygt ej - EReolen ligger inde med rigtig mange gode titler og mange af dem, som vi nævner her, vil du kunne finde som E-bog og/eller lydbog hos dem.


Kærlighed

Aftalt spil af Elle Kennedy

Aftalt spil er bind 1 i Off Campus-serien, som følger en gruppe ishockeyspillere og deres kærlighedsliv. Her i første bind møder man Hannah, som har styr på tingene - bortset fra når det handler om forhold og sex. Hun er blevet forelsket i Justin og forsøger at fange hans opmærksomhed ved at gøre ham jaloux. Sammen med ishockeyspilleren Garett slår hun en handel af: hvis hun hjælper ham med forbedre hans karakterer, så spiller han hendes flirt/kæreste. Men langsomt begynder kemien at blusse op imellem dem…

Man kan slå hovedet fra til den her bog og Elle Kennedy skriver virkelig godt. Alle fire bind af serien beskæftiger sig med nogle tunge emner, som bliver pakket ind i romantik og sex. Du skal læse bogen, hvis du trænger til at drømme dig væk i muskuløse ishockeyspillere, stærke kvindelige karakterer og ikke bliver afskrækket af en handling, som godt kan gå hen og blive alvorlig - dog uden at det dræber stemningen.


Den lille butik med de lykkelige slutninger af Jenny Colgan

Nina er en vaskeægte læsehest. Sådan en der ikke kan være i sit eget hus for bøger, men alligevel heller ikke kan lade være med at købe nye bøger når hun går forbi en boghandel. Nina arbejder som bibliotekar, og ser det som sin fornemmeste opgave at finde den rigtige bog til den rigtige læser. Så da biblioteket lukker må Nina se andre veje for at kunne udleve sin passion.

Den lille butik med de lykkelige slutninger findes som E-bog. Du skal læse den hvis du er i humør til en hyggelig, romantisk og rolig bog. Der sker ikke så meget, og alligevel er det som om siderne vender sig selv. Og hvis du forelsker dig i Nina og hendes lille butik med de lykkelige slutninger, så tøv ikke, for Jenny Colgan har skrevet mindst 6 andre bøger i samme hyggelige stil.


Måske en dag af Colleen Hoover

Sydney har styr på sit liv - altså lige indtil hun finder ud af, at hendes kæreste og roommate har en affære bag hendes ryg. Hun flytter ind hos hendes genbo, Ridge, som er musiker og de slår en handel af - Sydney skriver tekster og Ridge komponerer musikken. Men Sydney begynder langsomt at få følelser for Ridge og han for hende, selvom han har en kæreste. Det bliver sværere og sværere for de to, at holde sig på afstand af hinanden, men Sydney er fast besluttet på, at Ridges kæreste ikke skal udsættes for det samme som hun.

Den her bog er perfekt til at putte sig med i sofaen - især når vejret udenfor er gråt og kedeligt. Og så har den det kæmpe plus, at de sange, som bliver skrevet i bogen, kan findes på indspillet på nettet, så man kan høre dem! Læs den, hvis du trænger til en hjertevarmende historie, som både kan få dig til at le og græde.


Pigebørn af Louisa May Alcott

Søstrene Meg, Jo, Beth og Amy bor i et lille, fattigt hus sammen med deres mor og far. Faderen er draget i krig som feltpræst, og pigerne prøver hver dag at være den bedste udgave af sig selv for at glæde faderen. De bliver venner med naboen Mr. Laurence og hans sønnesøn Laurie. Dagene går med leg, pligter og arbejde, og vi følger pigerne i den svære tid mellem barndommen og voksenlivet.

Pigebørn findes som både bog og lydbog. Du skal læse den, eller høre den, hvis du trænger til en hyggelig klassiker, der ikke byder på vilde plot-twists og cliff-hangers. Denne bog er ideel at læse nu, mens vi venter på at Cornavirussen er slået ned, så du er klar til at komme i biografen og se filmatiseringen af Pigebørn (Little women).


Skrøbelige skønhed af Amy Harmon

Fern og Ambrose er opvokset i den samme by, men hvor Ambrose var en af de populære, var Fern den grimme ælling. Efter high school melder Ambrose og 4 andre af byens unge sig til hæren, men det er kun Ambrose som vender hjem. Og nu er rollerne bytte om: Fern er ikke længere den grimme ælling og Ambrose har mistet sin skønhed. Langsomt vokser et venskab frem mellem de to og Ambrose får øjnene op for den pige, som har elsket ham i så mange år.

Det her er en virkelig velskrevet bog, som gør ondt helt ind i hjertekulen. Man føler virkelig Ambrose smerte, og bogen skifter mellem hans og Ferns synsvinkel. Selvom Ambrose kan være en lidt irriterende fortæller, så fatter man alligevel så utrolig meget sympati for ham, at det på en eller anden måde vejer op for det. Det er tankevækkende historie, som sætter sig fast i ens hukommelse. Du skal læse den, hvis du ikke er bange for at græde snot til en virkelig velskrevet og rørende roman, som virkelig kommer helt ind under huden på læseren.


Fantasy + Science-fiction

Odinsbarn af Siri Pettersen

Odinsbarn foregår i landet Ymslanda, hvor alle har haler og trækker på en magisk kraft kaldet Evnen. Undtagen Hirka. Som 15-årig skal alle igennem Ritualet, hvor de skal bevise at de kan bruge Evnen. Hirka ved at hun umuligt kommer igennem Ritualet uden at blive opdaget som Jordblind. Heldigvis træder Rime, Hirkas barndomsven, til for at hjælpe hende. Men er Rimes stærke forbindelse til Evnen være nok til at redde Hirka?

Odinsbarn findes som både bog og lydbog. Odinsbarn er 1. bog i en serie af 3. Her er der tale om en high-fantasy serie der opfinder sin egen verden og sine egne regler. Du skal læse Odinsbarn hvis du er i humør til en lidt tungere bog der kræver din fulde opmærksomhed fra side et, men til gengæld belønner dig med en gennemført verdensopbygning og et væld af komplekse karakterer.


Pigen fra Fenmarken af Mikkel Wendelboe

Bogen handler om Lucas, Chris og Lasse, som bliver forvandlet til elvere, da de redder en mystisk pige. For at blive mennesker igen, må de rejser til landet Aiña, hvor de tre venner kommer til at kæmpe for deres liv og sjæl, mens de langsomt bliver mere og mere i tvivl om, om de vil tilbage til jorden.

Du skal læse Pigen fra Fenmarken fordi den har den mest originale verdensopbygning, jeg længe har set! Aiña er et super fedt univers, som bliver ved med at overraske en. Et eksempel siger du? Der lever dinosaurer i Aiña! Elvere og dinosaurer side om side er så fed en ide, at man ikke kan andet end at hoppe med på vognen. Fortælleren er også en god grund til at læse bogen. Historien fortælles af Lucas, som er en virkelig god – især fordi han kommer mere og mere i vildrede omkring ham selv og hans identitet, som historien skrider frem. Han er så menneskelig og man kan virkelig sætte sig ind i hans tanker. Og så er han også nørdet på den gode måde.


Warcross af Marie Lu

Emika lever i en nær fremtid i New York. Alle lever i en virtual reality verden kaldet Warcross, hvor man kan glemme den virkelige verden. Emika er forældreløs og lever fra hånden til munden. Men snart skal hendes evner for hacking føre hende ud på et vildt eventyr der inkluderer både rigdom, forræderi, kærlighed og krig.

Warcross findes som både E-bog og lydbog. Warcross er 1. bog i en serie af 2. Du skal læse den hvis du, ligesom jeg, har en hang til science-fiction bøger. Der er ikke et minuts stilhed i Emikas verden, der flere gange i løbet af bogen bliver vendt på hovedet. Så hvis du trænger til lidt fart over feltet og en dystopisk fremtidsfortælling.


Krimi + thriller

Dukkeværkstedet af Elizabeth MacNeal

Iris arbejder i Mrs. Salters dukkeværksted sammen med sin søster Rose. Iris drømmer om en dag at blive en stor kunstner, og hun nyder at gå ned og se på det nye museum Crystal Palace, der er under opbygning. Her møder hun en dag konservatoren Silas, der skal vise sig at blive skæbnesvanger for den unge pige. Silas bliver nemlig besat af Iris, og er overbevist om at de to er skabt for hinanden. Han skal bare lige have Iris til at se det også.

Du skal læse Dukkeværkstedet hvis du trænger til en godt gys. Bogen er en blanding af kærlighed, psykologisk drama og thriller, og efterlader sin læser med gåsehud langt op ad armene. Karaktererne er komplekse og gennemarbejdede, og man kommer med helt ind i den mørkeste krog af Silas’ sindssyge tanker.


Løbende tjener af Dennis Jürgensen

Bogen er den første i en serie af 6 bind, hvor alle er udkommet, så der er massere at tage fat på, når man nu sidder derhjemme. Bogen følger efterforskeren Triel, som stadig hjemsøges af den forbrydelse, som ødelagde hans familie få år tidligere. Men da en ny sag dukker op, giver Triels kones morder livstegn fra sig og snart begynder Triels jagt på retfærdighed for sin familie.

Løbende Tjener er en virkelig nervepirrende, page-turning bog, som man ikke kan slippe igen, når man først kommer i gang. Bogen følger to handlingsspor - det ene omhandler en ny mordsag og den anden handler om mordet på Triels kone - og skifter løbende synsvinkel. Man skal læse den, hvis man har en hang til krimier og har blod på tanden til en serie, som virkelig tager røven på en, når man går i gang med det sidste bind i serien. Kan klart anbefales.